Logo vierklank.nl
Ensemble d'Orion neemt het applaus in ontvangst.
Ensemble d'Orion neemt het applaus in ontvangst.

Mozart en Strauss in Gaudeamus

'Oorspronkelijk was alle muziek slechts kamermuziek, bedoeld om beluisterd te worden in een kleine ruimte door een klein publiek.' Weinig kon Gustav Mahler, die deze woorden sprak, vermoeden dat zijn ideaal zo dicht benaderd zou worden, afgelopen zondagmiddag in het Walter Maashuis.

De prachtige Villa Gaudeamus, zoals het huis uit 1927-1928 oorspronkelijk heette, wordt heden ten dage gebruikt voor kamermuziek en muzieklezingen en is misschien het intiemste concertzaaltje van Nederland: meer dan 40 mensen passen er niet in, en die zitten dan ook nog eens bijna bij de musici op schoot.

Bomvol was het dan ook bij het concert van het Ensemble d'Orion, dat Mozarts heerlijke Pianokwartet in g speelde, muzikaal gedreven en met veel speelplezier, waarbij wel opviel dat soms wel erg zorgeloos met de dynamische aanwijzingen van de componist werd omgesprongen, die daaraan toch juist zoveel waarde hechtte.

Van Strauss werd het zelden gespeelde jeugdwerk 's Dirndl is harb auf mi' ten gehore gebracht, dat verrassend overtuigend gespeeld werd, met een uitstekende en virtuoze vioolsolo. Het publiek genoot volop en Mahler zou tevreden geweest zijn: kamermuziek in haar oorspronkelijkste vorm.       (Peter Schlamilch)


 

Meer berichten