Logo vierklank.nl
Aukje maakt ook tekeningen op briefkaartformaat; herkenbaar voor haar stijl.
Aukje maakt ook tekeningen op briefkaartformaat; herkenbaar voor haar stijl.

Expositie in Servicecentrum Maartensdijk

Vanaf vrijdag 28 september houdt Aukje Huisman uit Maartensdijk een expositie van haar werk in Servicecentrum Maartensdijk onder de veelzeggende titel 'Potlood, puntenslijper en een kwastje'.

Aukje is zo'n kleine dertig jaar geleden uit liefhebberij met tekenen en schilderen begonnen. Na een druk en arbeidzaam leven vond ze rust in het creatief bezig zijn. Ze streeft geen hoge idealen na, maar brengt haar diepere gevoelens voor al wat leeft en groeit op een creatieve wijze tot uitdrukking. Thuis, omringd door haar vogeltjes, vertelde zij eerder aan De Vierklank hoe het allemaal zo gegaan is.

Dieren
Aukje begon ooit met een simpele tekening van haar oma, enkele dieren of met zomaar wat plaatjes uit de krant na te tekenen. Van lieverlee kreeg ze er meer aardigheid in. Anderen zagen en waardeerden haar werk. Er volgden portrettekeningen en ze waagde zich soms ook aan abstracte voorstellingen, waarbij ze bijvoorbeeld geïnspireerd werd door de kleuren op een oude muur. Aukje tekent dikwijls dieren zoals de hond van haar dochter of olifanten die weglopen. Het geeft haar rust. Ze plaatst haar werk wel eens op internet en ontvangt dan via het senioren-web waardering van collega kunstenaars. Aukje: 'Soms reageren er wel 20 à 30 mensen. Door deze dikwijls eerlijke reacties ontdek ik waar ik mij bevind met mijn werk'.

Kijken
Aukje is in 1941 in Hilversum geboren. Haar vader was brood- en banketbakker en heeft ook op latere leeftijd het penseel ter hand genomen. Ze heeft een zusje en twee broers. Haar opa was hoofd van een school in Wagenborgen bij Delfzijl. Aukje kwam achtendertig jaar geleden in Maartensdijk wonen. Zonder enige vorm van opleiding heeft ze zichzelf alle tekenvaardigheden aangeleerd. Ze tekent en schildert liefst vrij naar eigen inspiratie, 'maar als mensen mij vragen iets speciaals voor hen te willen maken, sta ik daar altijd voor open', zegt ze. Iedere dag is ze wel met iets bezig. Het eerste wat ik 's ochtends doe is kijken, kijken en nog eens kijken, dan komen de ideeën vanzelf is haar ervaring. Maar vooral het tekenen en schilderen van dieren heeft haar voorkeur. Ze zijn zo eerlijk en direct.

Pomp
In 2009 stuurde Aukje een bijdrage naar De Vierklank voor de rubriek 'Dat wil ik 'effe' kwijt. Zij gaf daarin aan de 'pomp' op het Maertensplein niet als een echt kunstwerk te zien: 'Van begin af heb ik een hekel aan dat sombere ding gehad en dan hoor je ook van anderen hoe lelijk ze het vinden. Het is nietszeggend, bijna aanstootgevend. Dit is toch geen kunst'?

Als ze thuis zit is ze bezig met tekenen. Prachtige portretten sieren de wand, waar onder die van oud-Koningin Beatrix en Nelson Mandela, waarmee ze haar gevoelens voor kunst toont. Ze komt uit familie met tekentalent, is autodidact en maakte voornamelijk portretten met potlood. Ze toont ook met potlood getekende ansichtkaarten: 'Deze heb ik van en over Maartensdijk gemaakt, waarin ik geprobeerd heb een aantal Maartensdijkse onderwerpen bijeen te brengen'.

Sportief
Aukje Huisman is kunstzinnig en sportief. Aukje staat, hoewel alleen, midden in het leven. Soms staat ze vroeg op en maakt ze na het boodschappen doen in haar eentje mooie fietstochten. Ze fietst niet alleen veel, maar is ook een hartstochtelijk liefhebber van de wandelsport. Naast allerlei andere tochten heeft ze meerdere malen de Nijmeegse Vierdaagse 'gedaan' en de Limburgse Vierdaagse. Reizen doet ze ook graag. Ze was in Zuid Afrika en op Spitsbergen en ze maakte een rondreis door Turkije.

De tentoonstelling van haar schilderijen in Servicecentrum Maartensdijk wordt op vrijdag 28 september met een welkombijeenkomst van 16.00 tot 17.00 uur geopend; daarna is haar werk dagelijks te bewonderen.

Meer berichten