Logo vierklank.nl
Wethouder Anne Brommersma: ‘Wij dienen er samen voor te zorgen, dat er ondersteuning is op alle gebieden’.
Wethouder Anne Brommersma: ‘Wij dienen er samen voor te zorgen, dat er ondersteuning is op alle gebieden’. (Foto: Reyn Schuurman)

Samen leven doe je met elkaar

Vrijdag 21 september werd ook in De Bilt tijdens Wereld Alzheimer Dag aandacht gevraagd voor dementie en de gevolgen van deze ziekte voor de persoon zelf en de naasten. In De Bilt organiseerde het Netwerk Ketenzorg Dementie De Bilt een middag over dementie in Het Lichtruim.

door Henk van de Bunt

Het motto van het programma vol muziek, informatie, beleving en ontmoeting was 'Samen dementievriendelijk'. In haar openingstoespraak gaf wethouder Anne Brommersma aan dat het thema 'muziek' haar sterk aansprak: 'Ik maak zelf muziek, weet hoe het mij kan raken'.

Wereld Alzheimer Dag is een belangrijke dag volgens Anne Brommersma: 'De kans om dementie te krijgen is 1 op 5. Toch nog altijd een taboe. In Nederland hebben 270.000 mensen dementie. In 2040 is dit aantal verdubbeld. In 2040 zullen er waarschijnlijk in De Bilt: 2.100 mensen met dementie zijn. Ook jonge mensen krijgen dementie; 12.000 mensen jonger dan 65 jaar hebben 'het'. 70 % van mensen met dementie woont thuis. Dat is een grote opgave voor mantelzorgers'.

Agenda
Brommersma meldde dat de gemeente De Bilt dit probleem hoog op de agenda staat: 'Met huisartsen, casemanagers, zorgaanbieders, Mens De Bilt werken we samen om ervoor te zorgen dat er ondersteuning is op alle gebieden. De gemeente De Bilt is daarnaast verantwoordelijk voor het organiseren van de WMO en het financieren van dagbesteding (inmiddels op veel verschillende plekken, zoals in zorgcentra en dagbesteding op zorgboerderijen). Wij willen en moeten 'Samen leven' in een dementievriendelijke samenleving, want 'Samen leven doen we met elkaar'.

Koor
Het programma bood verder o.a. een muzikaal optreden van een gelegenheidskoor bestaande uit kinderen van de Julianaschool en bezoekers van het Ontmoetingscentrum De Bilt, een Meezing-Concert door mezzosopraan Maartje de Lint en een interactief gesprek met publiek en genodigden over de dementievriendelijke samenleving. Aansluitend was er een Zorg- en Informatiemarkt waar men zich kon laten informeren door verschillende zorgverleners in De Bilt. Tijdens de markt was er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te spreken onder het genot van een drankje en een hapje. De catering tijdens deze middag was mede mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van verschillende lokale ondernemers.

Meer berichten