Dick Scholten in het weiland aan het werk.
Dick Scholten in het weiland aan het werk.

Westbroek Ontmoet veearts Dick Scholten

Algemeen

Dick Scholten is al 41 jaar dierenarts en bezocht in dienst van de Universiteit met studenten veel boerderijen rond Utrecht. Zo kwam hij ook bij de familie van de Broek en familie Lam in Westbroek. Wilma van de Broek en Liesbeth Lam hebben hem bereid gevonden om voor Westbroek Ontmoet over zijn werk te komen vertellen.

Het wordt een zogenaamd Foutencollege: Wilma vraagt of dit een openbare biecht is aan het eind van zijn carrière. Dick vertelt dat er op de universiteit af en toe een foutencollege georganiseerd wordt waarin verschillende docenten vertellen over een fout die zij gemaakt hebben. Interessant voor studenten, want van fouten kun je leren. Liesbeth wil weten of hij dan zo veel fouten heeft gemaakt dat hij er een middag mee kan vullen. Dick begint te vertellen:

Kalf
'Fouten maken is subjectief. Je denkt misschien dat je het goed gedaan hebt, je hebt je aan de behandelprotocollen gehouden. Maar als het dier zich niet aan dat protocol houdt, gaat ie wel dood. Dan zegt de veehouder: Jij bent geen beste, want je hebt niks verzonnen om die koe beter te krijgen. Echte fouten heb ik zeker gemaakt. Zoals in Westbroek, toen ik per ongeluk de verkeerde infuusfles uit de auto pakte om een pasgeboren kalf te redden. Het ging dood. Toen ik de volgende morgen de oorzaak ontdekte ben ik meteen naar de boer terug gegaan om een regeling te treffen. Terug komen op je fouten naar een veehouder heeft te maken met eerlijkheid'.

Methode
'Onderweg naar een nieuwe behandelmethode gaan er ook dingen mis. Ik was aan het experimenteren met hypertoon infuus ( infuus met 8x hogere zoutconcentratie) en beging de fout teveel te geven. De koe, één na beste van het bedrijf, ging dood. Zo'n fout maak ik niet nog eens en de studenten, die mijn onderwijs gevolgd hebben ook niet. Nu is dat hypertoon infuus, in een lagere dosering, een gangbare behandelmethode. Fouten kunnen ook goed uitpakken. Zo herinner ik mij een pony uit m'n studietijd die ik teveel insuline gaf. Ik ben er de hele nacht mee in de weer geweest. Maar het dier is onverwacht snel genezen en weer naar huis gegaan'.

Interactief
Mensen die interesse hebben in de verhalen van Dick Scholten kunnen komen luisteren of vragen stellen op dinsdag 2 oktober van 14.30 tot 16.30 uur. in Het Dorpshuis van Westbroek. Het wordt een interactieve middag. De kosten zijn 3,50 euro, inclusief koffie of thee. Wanneer u wél wilt komen, maar niet weet hoe, kunt u vervoer regelen via de familie Kalisvaart, tel: 0346 281181. Ook wanneer u niet in Westbroek woont, bent u van harte welkom.