Logo vierklank.nl
Joris Hellevoort, boswachter bij Utrechts Landschap verzorgde een lezing over zijn boek 'De Droevigers, familie van Sil de Strandjutter'. [foto Reyn Schuurman]
Joris Hellevoort, boswachter bij Utrechts Landschap verzorgde een lezing over zijn boek 'De Droevigers, familie van Sil de Strandjutter'. [foto Reyn Schuurman]

Lezing Joris Jan Hellevoort

Woensdag 19 september gaf Joris Jan Hellevoort voor een goed gevulde zaal een lezing over zijn boek 'De droevigers, familie van Sil de Strandjutter' bij Bouwman Boeken in De Bilt. Zijn boek duikt in de geschiedenis van de voorouders van de schrijver, maar schetst ook een beeld van het leven in het oostelijk deel van het eiland.

door Henk van de Bunt

Joris Jan Hellevoort is boswachter in de provincie Utrecht en schrijft o.a. ook voor De Vierklank. Daarnaast doet hij al meer dan 25 jaar historisch onderzoek, met dit eerste boek van zijn hand als resultaat. Dat hij juist over Terschelling schrijft heeft te maken met het feit dat hij in zijn jeugd deels op dit eiland is opgegroeid. In dit boek combineert hij op charmante wijze feiten en fictie.

Beeld
'Er zou een beeld van Sil moeten komen op Terschelling. Om de eilanders eraan te herinneren waar ze vandaan komen. Om de argeloze wandelaar te waarschuwen dat dit paradijselijk eiland geboetseerd is uit woede, intelligentie, strijd, verzet, heroïek, uitzinnige vreugde, adembenemende liefde en bodemloos verdriet. Omdat dit fictief personage de ziel portretteert van de eilanders van Terschelling, de ouden zowel als de jongen'. Dit boek gaat over de 'echte' familie van de fictieve figuur Sil de Strandjutter uit het gelijknamige boek en de film. Een boeiende geschiedenis, vertelt in zes generaties eilanders. Een geschiedenis van zeevaarders en boeren, van jutters en notabelen. Alles gebaseerd op de feiten maar doorspekt met verhalen waarbij de auteur je meeneemt langs het leven van de gewone eilanders met ongewone verhalen. Sil de Strandjutter op herhaling!

Meer berichten