Logo vierklank.nl
Leerlingen van de brugklas met hun kunstwerk 'Stinkvis'.
Leerlingen van de brugklas met hun kunstwerk 'Stinkvis'.

Het Nieuwe Lyceum organiseert Project Plastic Soep

Tussen maandag 17 september en vrijdag 21 september gingen alle brugklassers van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven de strijd aan met het zwerfafval rond hun school. De school heeft maar één doel voor ogen, namelijk jongeren aanzetten tot een mentaliteitsverandering voor wat betreft zwerfafval en plastic soep.

door Walter Eijndhoven

De eerste dag werd heel wat zwerfafval opgehaald door de meer dan 200 brugklassers. In groepjes van zes leerlingen liepen zij met vuilniszakken rond school en in de wijk.

Stinkvisjes
'Sommige leerlingen haalden twee vuilniszakken op aan plastic en ander afval', vertelt docente Luciënne van de Sluis, 'door ons "stinkvisjes" genoemd'. Tijdens het afval opruimen moesten alle leerlingen, via een turflijst, precies aangeven wat voor soort afval werd gevonden. 'Natuurlijk gaat het niet alleen om het opruimen van alle afval in de wijk. Wij willen dat onze leerlingen zich realiseren wat zwerfafval en plastic soep is, wat de gevolgen zijn van plastic soep voor het milieu, nadenken over het voorkomen van afval, verantwoordelijkheid dragen over de eigen leeromgeving en dat zij een oplossing verzinnen tot gedragsverandering in hun eigen leeftijdsgroep'. Van alle gevonden zwerfafval werd 's middags een kunstwerk gemaakt met als thema: 'Stinkvisjes'.

Omniversum
Donderdag 20 september bekeken alle leerlingen de film 'A Beautiful Planet' in het omniversum in Den Haag. 'Tijdens de film zagen wij dat vissen plastic binnenkrijgen via hun voedsel en dat niet alleen vogels, maar ook de mens plastic binnenkrijgt, door de vis op te eten', legt brugklasser Hugo uit.

Vrijdag 21 september was het Plastic Soep Dag op Het Nieuwe Lyceum. Van de Sluis: 'Alle leerlingen bereiden een presentatie voor van ongeveer vijf minuten, met als doel een mentaliteitsverandering voor hun eigen leeftijdsgroep. Een lastige opdracht. Daarna werden alle kunstwerken bekeken en werd activiteitenweek afgesloten met tomatensoep'.

Meer berichten