Logo vierklank.nl
Het debatteam van De Werkplaats in Den Haag.
Het debatteam van De Werkplaats in Den Haag.

Leerlingen Werkplaats debatteren in Ridderzaal

Dinsdag 14 september, tijdens Kleine Prinsjesdag, debatteerden werkers van de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven met kamerleden in de Ridderzaal in Den Haag. Na urenlange voorbereiding mochten zij het woord voeren, nadat zij in april het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi wonnen. Ter voorbereiding trainden medewerkers van het Nederlands Debatinstituut hen in het debat.

door Walter Eijndhoven

Alle leerlingen waren op hun paasbest gekleed, de meisjes droegen een hoed en de jongens een das. Net als de kamerleden op echte Prinsjesdag. Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GL) beoordeelden de jonge debaters.

Supergaaf
Docente Evelien Edelbroek was supertrots op haar werkers (leerlingen) na hun winst in april. 'Als docente vind ik het heel belangrijk dat mijn werkers in klas 1 en 2 nadenken over belangrijke onderwerpen en dat natuurlijk goed kunnen verwoorden. En dat deden zij dan ook tijdens de voorronden', vertelt Edelbroek. 'Er deden 30 teams mee en wij eindigden uiteindelijk op de vijfde of zesde plaats, zodat wij konden meedoen met het debat in de Ridderzaal. Echt supergaaf', vult werkster Mikki Raasveld aan.

Kinderarbeid
Een tijd van training brak aan. Onder leiding van oud-werkster Sofie Buesink werd het team voorbereid op het debat in de Ridderzaal en werden de puntjes op de i gezet. Dinsdag 14 september was het dan zover, de vuurdoop van het team, bestaande uit Mare Lagrand, Max Wagener, Desi Slotboom, Mikki Raasveld, Dina Gijswijt en Wies Buesink van de Werkplaats. 'Vooraf waren wij natuurlijk best zenuwachtig', vertelt Mikki. 'Maar het ging heel goed. Wij debatteerden met een team uit Papendrecht over "Kinderarbeid in de kledingindustrie"'.

Het debat bestond uit diverse fases. Eén minuut voor de opzetfase, vier minuten om te spreken en zeven minuten waren bedoeld voor reacties uit de zaal. 'Op welke plaats wij uiteindelijk eindigden, weten wij niet', vertelt Nikki. 'Een ander team won uiteindelijk het debat, die waren echt goed. Op welke plaats de overige teams eindigden, is niet bekend'.

Na de debatten wachtte de voltallige ministerraad om alle jongeren te ontmoeten.

Meer berichten