'Pak de fiets in plaats van de auto', aldus (Maaike Noorlander (l) en Joanne Penning (r).
'Pak de fiets in plaats van de auto', aldus (Maaike Noorlander (l) en Joanne Penning (r).

Week van de Duurzaamheid in De Bilt

Algemeen

door Walter Eijndhoven

In de week van zaterdag 6 oktober tot en met zondag 14 oktober staat duurzaamheid weer op de Biltse agenda. Tijdens deze inspiratieweek spoort Duurzaam De Bilt jong en oud, politiek, verenigingen, scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven aan om nieuwe duurzaamheidsinitiatieven te ondernemen voor een goede leefomgeving in de toekomst.

Woensdag 10 oktober is de officiële 'Dag van de Duurzaamheid' . Slechts één dag in het jaar. Veel te weinig vinden de koplopers (BENG!, Biltsheerlijk, Repair Café, Samen voor De Bilt, Wereldwinkel en Werkgroep Fairtrade De Bilt) binnen Duurzaam De Bilt. 'Waarom kunnen wij niet een week besteden aan alle onderwerpen binnen duurzaamheid?', aldus deze zes organisaties.

Doen
'En dat is dus precies wat in oktober gaat gebeuren', vertelt Joanne Penning, directeur van Samen voor De Bilt. 'In april zaten wij met deze zes maatschappelijke organisaties om de tafel, met de vraag: 'Wat gaan wij doen op de Dag van de Duurzaamheid?'. 'Tijdens het brainstormen in april kwamen wij er al achter dat één dag ' iets' doen met duurzaamheid veel te kort is', vult Maaike Noorlander van Bilts Heerlijk aan. 'Wij hopen dat deelnemers elkaar inspireren en dat duurzaamheid zich uitbreidt over de hele samenleving, dat iedereen meedoet, om samen voor een beter leefklimaat te gaan'.

Ontwikkelingsdoelen
Duurzaam De Bilt is geïnspireerd door de 17 wereldwijde ontwikkelingsdoelen. Penning: 'Natuurlijk kunnen wij niet de hele wereld veranderen, maar als iedere burger zijn/ haar steentje bijdraagt, komen wij een heel eind'. Om tot een duurzame wereld te komen, zijn 17 ontwikkelingsdoelen bedacht: einde aan armoede, goed onderwijs, duurzame en betaalbare energie, innovatie en duurzame infrastructuur, klimaatverandering aanpakken, herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit zijn enige van deze doelen. Noorlander: 'Om tot een betere wereld te komen, moeten burgers vooral veel zelf doen, door bijvoorbeeld minder of geen vlees te eten of laat die auto een keer staan en pak de fiets'.

Toekomst
Natuurlijk blijft het niet bij één week Duurzaamheid, als het aan Duurzaam De Bilt ligt. 'Een groot aantal burgers steunt dit initiatief. De Week van de Duurzaamheid moet je meer zien als een eerste wake-up call voor iedereen', vertelt Noorlander. 'Wij moeten continu bezig zijn met duurzaamheid. Daarom hebben wij ook een nieuwe website over Duurzaamheid in gemeente De Bilt. Iedereen kan hierop vermelden wat hem/haar bezighoudt op het gebied van duurzaamheid, ook na die ene ' Week van de Duurzaamheid' . Uiteindelijk hopen wij een betere wereld door te geven aan toekomstige generaties'.

Wie meer informatie wil over de Week van de Duurzaamheid, of op de website iets wil vermelden: www.duurzaamdebilt.nl