Veel genodigden voor het vijfjarig bestaan van BENG!
Veel genodigden voor het vijfjarig bestaan van BENG!

BENG! bestaat vijf jaar

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 12 september vierde BENG! haar vijfjarig bestaan in Het Lichtruim in Bilthoven. Tijdens de bijeenkomst stond de visie voor het komende lustrum centraal, onder het motto 'van schattig naar schaal'. Sprekers als weerman Reinier van den Berg en Marjan Minnesma van Urgenda gunden de aanwezigen een blik in de toekomst van onze planeet.

'Als wij doorgaan zoals nu, ziet de toekomst er niet al te best uit voor de aarde en haar bewoners', voorspellen Van den Berg en Minnesma. Daarom werkt BENG! (lokaal) keihard aan een klimaat-neutraal De Bilt in 2030.

Zomer
'BENG! heeft iets heel bijzonders neergezet', zo opende burgemeester Sjoerd Potters het seminar, 'de energiediscussie is van het hoofd naar het hart gebracht. Wat de energietransitie betreft is het inmiddels niet meer de vraag moeten we het doen, maar wanneer en op welke schaal'.Terugblikkend op de afgelopen extreme zomer, moet er iets gebeuren tegen klimaatverandering, vindt burgemeester Potters. 'Daarom is De Bilt klimaat-neutraal komende vijf jaar topprioriteit binnen ons college', aldus Potters. 'Daarbij willen wij burgers, maar ook alle bedrijven en maatschappelijke organisaties betrekken'.

5 over 12
Ook weerman Reinier van den Berg deelde zijn zorgen op het gebied van het snel veranderende klimaat. Vooral de laatste jaren gaat het hard', vertelt Van den Berg. '2006, 2007 en 2014 tot en met 2018 staan allen in de top van warmste jaren ooit gemeten. Afgelopen zomer staat met 19,0 graden gemiddeld op de eerste plaats en vergeet niet, binnen 25 jaar is deze zomer de norm en staan ons nog veel hetere zomers te wachten', waarschuwt de weerman. Volgens Van den Berg is het reeds 5 over 12. Om de klok terug te draaien naar 5 voor 12, moet veel gebeuren. Behalve energiebesparing en een omslag naar duurzame energie, vindt Van den Berg ook de opvang van CO2 belangrijk: 'Dit kun je bereiken door bossen aan te planten op wereldwijde schaal, bijvoorbeeld door 100.000 ha bos aan te planten langs de snelwegen in Nederland'. De oud-weerman gaf nog veel meer voorbeelden om verandering van het klimaat tegen te gaan: 'Maak vaker gebruik van het openbaar vervoer, bussen en auto's moeten duurzamer, scheiden van plastic afval, meer windmolens en zonnepanelen en doe boodschappen in je directe omgeving'.

Huizen
Marjan Minnesma van Urgenda (Stichting Urgenda is een Nederlandse organisatie die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken) is trots op een organisatie als BENG! en ging dieper in op het energieneutraal maken van huizen. Minnesma: 'In Nederland is een gemiddeld gezin ongeveer 35.000 euro kwijt aan energiekosten, in 15 jaar tijd. Voor dit bedrag kunnen wij de woning ook energieneutraal maken (onder andere door isolatie van het huis, gas eruit en koken op inductie, zonnepanelen), zodat de energierekening naar nul gaat'. Veel woningen in gemeente De Bilt zijn nog niet klimaat-neutraal. 'Start vooral met de vrijstaande huizen en twee-onder-een-kap woningen in Bilthoven-Noord', vertelt Minnesma. 'Bij deze huizen kun je op energiegebied veel winst behalen'.

Jongeren
Ook jongeren moeten meer worden betrokken bij de energietransitie in De Bilt. Via BENG! worden scholen en (sport-)verenigingen betrokken bij het grote probleem waarvoor gemeente De Bilt zich gesteld ziet. Uit een enquete blijkt tot welke aanpassingen jongeren bereid zijn: een warme trui in plaats van een kachel aandoen, vaker met het Openbaar Vervoer, minder kleding kopen, korter douchen en minder vlees eten. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren kleine aanpassingen gemakkelijker accepteren, maar 'geen eigen auto bezitten' en 'minder met het vliegtuig op vakantie' is voor twee op drie jongeren een stap te ver. Er wacht dus nog veel werk voor BENG! en gemeente De Bilt.

Passie
De afsluiting was voor Jessie Bekkers-Van Rooij , directeur-bestuurder SSW, die haar plannen uit de doeken mocht doen. Zij kreeg van voorzitter Willem Lageweg de mogelijkheid om de laatste wijze woorden uit te spreken: 'Laten we het gewoon doen met de passie, die we vandaag voelen, morgen, niet overmorgen'.  

Reinier van den Berg waarschuwt dat het reeds vijf over twaalf is.
Burgemeester Sjoerd Potters: ‘Energietransitie in De Bilt is topprioriteit voor de komende vijf jaar’.