Eerste wapenfeit is een 3D geprint fluitje.
Eerste wapenfeit is een 3D geprint fluitje.

3D printerproject op Kievit

Algemeen

3Dkanjers is een uniek initiatief voor het onderwijs in Nederland. Daarbij wordt talentontwikkeling voor wetenschap en techniek gestimuleerd met behulp van de 3D-printer. Er lopen meer dan 500 3Dkanjers projecten op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en in het speciaal onderwijs.

Donderdag 13 september was Remco Liefting van 3D kanjers op obs De Kievit in Maartensdijk: hij verzorgde een kick-off voor het 3D project. Aanleiding van 3Dkanjers om met 3D-printen voor leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet/secundair onderwijs te starten is de breed gedeelde constatering dat steeds minder kinderen in voor een technische opleiding kiezen. Techniek moet weer aantrekkelijk worden. Activiteiten met wetenschap en techniek op school maken kinderen nieuwsgierig en geven ze een beter beeld van deze thema's. Wanneer we ook over 10 jaar voldoende mensen wil hebben om de kenniseconomie te onderhouden, dan zouden tenminste 4 op de 10 jongeren voor een bèta-technische opleiding moeten kiezen. De weg daar naartoe begint al in het basisonderwijs. Eigenlijk al bij de kinderen thuis.

Start
De groepen 5 t/m 8 gaan startten met het bouwen van een echte 3D-printer. In groepjes van 3 à 4 leerlingen zullen zij alle onderdelen van de printer bouwen. Deze onderdelen zullen uiteindelijk samen de gehele 3D printer vormen. De leerlingen zijn hier ongeveer 6 tot 8 weken mee bezig. Hendrik (vader van Loeke uit groep 8) begeleidt de leerlingen bij het bouwen van onze 3D printer.

Schoolbreed
Wanneer de printer klaar is wordt er school-breed aan de slag gegaan met het digitaal ontwerpen van verschillende dingen, die vervolgens kunnen worden uitgeprint. Hiervoor zijn digitaal verschillende tekenprogramma's. Zelfs de kleuters gaan hier al mee aan de slag. Met dit 3D project hoopt de school talentontwikkeling voor wetenschap en techniek te bevorderen.    (Rosalie Alfons)