Twee kleindochters van Arkema ontvangen van Jan Nienhuis een exemplaar van het boek over hun grootvader.
Twee kleindochters van Arkema ontvangen van Jan Nienhuis een exemplaar van het boek over hun grootvader.

Expositie over Vrijmetselarij in Huize Het Oosten

Algemeen

door Guus Geebel

In het Atrium van woonzorgcentrum Huize Het Oosten in Bilthoven opende Gerrit van Eijk, de Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren, op 14 september een expositie over de ontstaansgeschiedenis van de Vrijmetselarij. Tevens werd een herdenkingsboek over dr. N.H. Arkema gepresenteerd. Hij was de oprichter van Huize Het Oosten. De vrij toegankelijke expositie duurt tot 29 november.

De bijeenkomst begon met een welkomstwoord van Mart van de Lisdonk, directeur van Huize Het Oosten. Hij schetst kort de gang van zaken rond de oprichting van het huis dat in 1955 geopend werd en ontwikkelingen daarna. Grootmeester Van Eijk gaat in op de ontwikkelingen binnen de Vrijmetselarij door de jaren heen en waarvan in de expositie een en ander te zien is. Engbert Oldenkamp geeft een toelichting op de tentoongestelde voorwerpen.       

Jan Nienhuis, voorzitter van de loge Jacob van Campen uit Amersfoort, gaat in op het boek dat Jan Cees Overbosch en Evert-Jan Vinkhuyzen schreven over het leven van Nicolaas Hendrik Arkema initiatiefnemer van Huize Het Oosten. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee voor een landelijk tehuis voor de oudere vrijmetselaren dat in 1955 in Bilthoven gerealiseerd werd. 'De schrijvers hebben een levensbericht geschreven van een energieke man die zich vol heeft ingezet.' Jan Cees Overbosch vertelt hoe hij min of meer gedwongen door mede-auteur Evert-Jan Vinkhuyzen voor het boek werd gevraagd. 'Ik wilde eerst nog nadenken, maar al de volgende dag leverde hij een koffer met documentatie bij me af en wenste me succes. Ik zei dat we het samen moesten doen en iedere dinsdag gingen we ermee aan de slag.'  Overbosch reikt de eerste exemplaren uit aan Ton Rijntjes, voorzitter van het Huiskringbestuur van Huize Het Oosten en aan twee kleindochters van Arkema.

Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren Gerrit van Eijk.