Zo zag Rob Plijnaar eruit toen hij in 2009 de Noordpool Marathon had gelopen
Zo zag Rob Plijnaar eruit toen hij in 2009 de Noordpool Marathon had gelopen

Rob Plijnaar loopt zijn laatste ultra marathon in Indonesië

Algemeen

door Kees Diepeveen

Wanneer de titel sportman van het jaar voor 60plussers zou bestaan dan was Groenekanner Rob Plijnaar zeker een belangrijke kandidaat. Deze uiterst fitte 67 jarige ultra marathonloper heeft gedurende zijn lange hardloopcarrière meer dan 130.000 kilometer gelopen op de meest extreme plekken op aarde. Eind deze maand loopt hij zijn laatste marathon in Indonesië.

Een grote stapel fotoboeken van alle ultra marathons, waar Rob Plijnaar aan heeft deelgenomen, ligt voor hem op tafel. Tijdens het gesprek gebruikt Rob een deel van de boeken om situaties te duiden of zijn verhaal te verduidelijken of te ondersteunen met prachtige foto's die hij allemaal zelf heeft gemaakt. 'Want daar nam ik altijd de tijd voor. Het was bij mij niet alleen maar lopen, ik genoot ook van de omgeving waarin ik liep. In dat opzicht verschilde ik wel van de meeste andere lopers die zich alleen richtten op het parcours' aldus Rob. 'Bovendien hield ik ook dagboeken bij zodat ik nog van dag tot dag per tocht alles kan teruglezen en bekijken. Er gebeurt zo veel tijdens al die wedstrijden en Challenge Runs dat je anders dingen gaat vergeten'.

Extreme Running
Rob, die in het dagelijks leven directeur is van hotel Mitland in Utrecht, begon zijn sportieve carrière met tennis. In de winter ging hij op skivakantie. Tot het moment waarop hij tijdens het skiën een ongeluk kreeg en daaraan structureel pijn in zijn schouder overhield, waardoor serveren met tennissen niet meer lukte. Hij stopte op 30 jarige leeftijd met tennissen en ging als alternatief hardlopen. Dit bleek een sport die hem op het lijf geschreven was. Een individuele sport, die je op je eigen moment kon doen. Rob: 'Inmiddels hadden mijn broers en ik het hotel overgenomen en dat is ontzettend hard werken. Hardlopen biedt mij de noodzakelijke ontspanning Daarbij kwam het mij goed uit dat ik kan trainen wanneer ik dat wil. Soms vroeg in de ochtend en soms ook 's nachts. Ik deed veel mee aan trimlopen en later aan halve en hele marathons, waarbij ik met regelmaat in de prijzen viel in mijn leeftijdscategorie. Na 35 jaar (halve) marathons en triatlons en ruim 100.000 kilometer had ik het wel gezien. Toen kreeg ik van mijn zoon in 2007 het boek Extreme Running (Nederlandse versie: 'extreem lopen') . Dat heeft mij gepakt en gaf een nieuwe uitdaging aan mijn hardloopcarrière'.

Verslaving
Rob vertelt enthousiast verder. ´Ik startte in 2008 met de Marathon des Sables. 280 kilometer door de Sahara in 6 etappes te lopen. De race is zelfvoorzienend. Er gaat een rugzak mee met daarin voedsel, slaapgerei, kooktoestel, kleding, toiletgerei etc. Tezamen met een vuurpijl en bidons goed voor zo'n 10- tot 15 kg. Bij aanvang is er een medische controle. Een deelnemer krijgt voldoende water en wordt bij ieder checkpoint fysiek gecontroleerd. Verwondingen worden behandeld in de medische tent. De verzorging van de voeten was uitstekend. Je gaat tot het uiterste maar dat zit in mijn genen. Dat heeft te maken met de 2e wereldoorlog, waarbij mijn vader op transport werd gesteld naar Duitsland. Hij is een aantal keren ontsnapt en kwam daardoor steeds in een zwaarder regime. Hij heeft het heel erg slecht gehad. Dat had mijn belangstelling. Ik heb veel gelezen over die oorlog en de mensen die jaren lang ellende hebben getrotseerd. Toen begon ik mij af te vragen waar mijn grenzen lagen. Hoe ver kun je gaan tot je niet meer kunt! Dat weet ik nu en weet ook dat het in de achterliggende jaren is uitgegroeid tot een verslaving´.

Noordpool
In 2009 heeft Rob de Noordpool-marathon gelopen onder totaal andere omstandigheden. Hij was de eerste Nederlander die aan deze marathon deelnam. Had hij in de Sahara te maken met temperaturen van +50 op de Noordpool was dat toen -50. Rob: ´Een Russische Antonov AN-74 bracht ons naar Ice Camp Barneo waar we in comfortabele tenten werden ondergebracht. De marathon bestond uit 8 rondes van 5 kilometer. Onvergetelijk. Een jaar later in 2010 deed ik mee aan de Atacama Crossing. Een race van 250 kilometer in 6 dagen door de droogste en hoogstgelegen woestijn ter wereld; de Atacama woestijn in het noorden van Chili. Het landschap is overweldigend maar ook slopend. De verschillende hoogtes in het parcours (start op 3200 meter), zandduinen, bergen en de oneindige 'Salt Flats' (zoutvlakten ofwel 'bevroren Broccoli') waren zelfs voor de meest ervaren lopers een regelrechte kwelling. Zo kan ik over elke (ultra-)marathon wel een avond vertellen´. Daarna volgden nog vele (ultra) marathons met ongekende hoogtepunten als de Mount Everest Marathon (2015) en de Antarctic Ice Marathon ofwel de Zuidpool marathon (2016). Maar ook die over de Chinese muur en op Spitsbergen. Een ongelooflijk oeuvre.

7 Continents Club
Rob Plijnaar heeft op alle continenten en in heel veel landen en hoofdsteden zijn marathons gelopen. Het lopen van al deze ultra marathons leidde in 2016 tot het behalen van de Grand Slam (marathons op alle 7 continenten + de Noordpool marathon). Daarmee was hij de eerste Nederlander die toetrad tot het selecte gezelschap van de 7 Continents Club. En Rob is nog steeds de enige Nederlander op deze prestigieuze lijst waar 100 mannen en 27 vrouwen op staan. Eind van deze maand neemt Rob Plijnaar afscheid van de Challengetochten op de eilanden Flores, Rinca en Komodo in Oost Indonesië. In het nieuwe jaar wordt er nog een afscheidsrace voor Rob georganiseerd in Amerika door al zijn loopvrienden die hij in de loop van de jaren heeft gemaakt.

Rob Plijnaar heeft ongelooflijke prestaties geleverd en gaat zich na 38 jaar en zo'n 150 marathons en de kilometerteller inmiddels op 130.000 kilometer beperken tot trainingsloopjes en prestatietochten in Nederland. Met het hardlopen was Rob heel erg op zichzelf gericht maar hij heeft met zijn tochten ook jaren lang geld ingezameld voor de Stichting 'Los Cachorros': een stichting die zich inzet voor kansarme straatkinderen in Peru. Zijn fotoboeken staan allemaal online en geven een prachtige weergave van alle wedstrijden. De moeite van het bezichtigen buitengewoon waard. Zie www.plijnaar.com.  

Vorig jaar liep Rob Plijnaar de Great Wall Marathon waarbij een deel van het parcours over de Chinese muur ging. Daarvoor had Rob getraind op de trappen van het gemeentehuis Utrecht en de Dom.
Een Russische Antonov AN-74 bracht de deelnemers in 2016 naar de Zuidpool waar de Antartic Ice Marathon werd gelopen. Elke deelnemer ging met dit toestel op de foto.