Logo vierklank.nl
25 jaar pleegouderschap verdient een bloemetje met v.l.n.r. Anneke Horsman (Pleegzorg), Barbara van Boetzelaer, Otto van Boetzelaer en wethouder Madeleine Bakker van de gemeente De Bilt.
25 jaar pleegouderschap verdient een bloemetje met v.l.n.r. Anneke Horsman (Pleegzorg), Barbara van Boetzelaer, Otto van Boetzelaer en wethouder Madeleine Bakker van de gemeente De Bilt.

25 jaar pleegouderschap

door Walter Eijndhoven

In de week van 31 oktober organiseert Pleegzorg Nederland voor de vierde keer de Week van de Pleegzorg. Een actieweek waarbij de aandacht wordt gevestigd op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. Een belangrijk onderdeel van deze week is nieuwe pleegouders werven.

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 23.000 pleegkinderen ondergebracht bij gezinnen. Eén van die pleeggezinnen woont in Maartensdijk op het landgoed Eyckestein. Al 25 jaar zijn er pleegkinderen in huis. Met een grote bos bloemen van de gemeente De Bilt werd dit heuglijk feit gevierd.

Beslissing
'25 jaar geleden namen wij de beslissing pleegouder te worden', vertelt Barbara van Boetzelaer uit Maartensdijk. 'Natuurlijk gaat dat niet van de ene op de andere dag. Binnen ons gezin spraken wij veel over de consequenties van pleegkinderen in ons gezin. Onze kinderen vonden het leuk. In 1992 kreeg het gezin hun eerste pleegkind, een cultuurshock voor eigen kinderen en pleegkind volgde. De knaap komt natuurlijk uit een heel andere omgeving dan zijn pleegouders. Otto van Boetzelaer vult aan: 'Ik weet nog dat hij een keer klaagde over kiespijn. Dus wij naar de tandarts. De beste man keek in de mond van zijn cliënt, maar kon geen kies vinden. Sterker nog: hij had helemaal geen kiezen. Wel bleek het een wortelontsteking te zijn'. 'Toen hebben wij zijn hele gebit laten renoveren bij de kaakchirurg', legt Barbara van Boetzelaer uit.

Confronterend
Voor kinderen is het soms moeilijk te begrijpen dat andere kinderen niets bezitten en uit een heel andere familie komen. Van Boetzelaer: 'Onze eigen dochter zat op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven, maar één van haar vriendinnen hoorde dat de moeder van een pleegkind geen jas had en het was hartstikke koud. Ze begreep niet dat ze geen winterjas kon kopen. Onze kinderen hebben geleerd dat er ook in Nederland veel armoede is'.

Omslag
In de loop der jaren kreeg de familie Van Boetzelaer diverse pleegkinderen in huis. Van Boetzelaer: 'Sommige kinderen willen heel graag bij ons blijven wonen, maar dat gaat natuurlijk niet. Vaak kwamen zij voor langere tijd bij ons in huis tot duidelijk werd wat de volgende stap voor de kinderen kon zijn. Een half jaar bij ons in huis, tot het moment dat het in het eigen gezin weer op orde was en dan vertrokken zij weer. Meestal na zo'n drie maanden waren ze gewend en voelden zij zich meer thuis. De familie Van Boetzelaer functioneert nog steeds als pleeggezin.

In de Week van de Pleegzorg worden overal in Nederland activiteiten georganiseerd voor pleegouders, pleegkinderen en iedereen die interesse heeft in pleegzorg. Voor meer informatie: www.weekvandepleegzorg.nl, vanaf 20 oktober aanstaande.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>