Afbeelding

Appeltje voor de dorst

Algemeen

Het seizoen van overvloed is weer aangebroken. De nazomer. De natuur bulkt van de opbrengst. Maar klopt dit vaststaand feit wel? Het is niemand ontgaan, het was droog deze zomer, heel droog. En heet. Dus hebben we en masse water gegeven op de landgoederen en buitenplaatsen. Alle jonge aanplant, oude monumentale bomen en rododendrons kregen minimaal één keer per een fikse plons water. En hoewel het nu nog steeds te droog is lijkt een groot deel de 'horror' zomer te hebben overleefd.Maar hoe zit het met die nazomerse opbrengst? Het hete weer zorgde ervoor dat de eiken en beuken massaal hun eikels en beukels al lieten vallen. De meeste niet of slechts deels geschikt als voedsel voor bijvoorbeeld wilde zwijnen en eekhoorns. Zij zullen een zware winter tegemoet gaan. Toch zijn er ook lichtpuntjes. De akkers waren vroeg rijp en de oogst van graan en stro was overweldigend.
De hoogstamboomgaarden op landgoed Oostbroek, de bakermat van De Bilt, hebben zich kranig geweerd. Hun wortels zaten diep genoeg om de hele zomer water te kunnen aftappen van het grondwater. Gelukkig maar, anders hadden we net als vorig jaar geen enkele oogst gehad. Vorig jaar was de late vorst spelbreker voor een fatsoenlijke oogst aan appels en peren, terwijl we het jaar ervoor nog een monsteroogst van 15.000 kilo konden noteren.
Dit jaar was het afwachten en zweten in de hete zomer. Gingen de appels en peren, net als de eiken en beuken, hun vruchten vroegtijdig laten vallen? Het antwoord: ja. Ik vreesde wederom met lege handen te staan. Toch bleek de natuur me weer te verassen. Slechts een deel liet ze voortijdig vallen terwijl het andere deel aan de bomen bleef om uit te groeien tot een behoorlijke oogst.
En zo konden de vele vrijwilligers de afgelopen weken weer in de ladders klimmen om de vele oude rasappels en –peren te plukken. Een deel hiervan is te koop in 't Winkeltje van Oostbroek. Oude namen als 'Glorie van Holland', 'Strepeling', 'Sterappel' en 'Brabantse Bellefleur' liggen te wachten om door de liefhebber te worden gekocht. De glansrode 'Koningin Emma' spande overigens de kroon: sommige appels wogen meer dan een pond!
De tweede plukronde gaat volgende week van start. Dan zijn de 'Rode- en Schone van Boskoop' aan de beurt alsook de zeldzame 'Grauwe Zoete Holaart' en 'Drieberse Zure'. Al met al komt er nog een heel beetje fruit los. Het gros hiervan wordt geperst in Breukelen en komt weer retour in literflessen. Vanaf volgende week zijn de eerste flessen alweer te koop, dus wees er snel bij. Want mocht het volgend jaar weer zo heet worden, dan heeft u een heerlijk duurzaam appeltje voor de dorst!

Joris Hellevoort
boswachter Utrechts Landschap

Afbeelding
Afbeelding