De Mathildes Zoë en Charlotte (rechts) waren uitstekende gastvrouwen.
De Mathildes Zoë en Charlotte (rechts) waren uitstekende gastvrouwen.

Rondje open monumenten in gemeente De Bilt

Algemeen

door Guus Geebel

De openingsceremonie van Open Monumentendag op 8 september in de gemeente De Bilt vond plaats in de Nederlands hervormde kerk in Westbroek. Na een welkomstwoord van voorzitter Romana Engeman van het comité Open Monumentendag De Bilt hield Teus van de Vaart een verhaal over de kerk en Anneke Westeneng over de geschiedenis van Westbroek. Burgemeester Sjoerd Potters opende daarna de Open Monumentendag De Bilt 2018.

Teus van de Vaart is kerkgids en vertelt een en ander over de geschiedenis de kerk. 'Het is een heel groot gebouw voor een klein aantal inwoners. De bouw van de kerk en de toren van 42 meter is gestart in 1467 en voltooid in 1481. Van de Vaart gaat in op het kostbare onderhoud dat de kerk vergt. Een deel van de opbrengst van de verkoopdag, die eveneens op 8 september rond de kerk plaats vindt, is daarvoor bestemd. Anneke Westeneng neemt de aanwezigen in haar boeiend verteld verhaal mee naar 21 december 1481. 'Het was een dag die prachtig begon maar verdrietig eindigde.' Op 26 december vernielt en plundert een groot leger het dorp Westbroek maar de kerk blijft bespaard. Er vallen veel doden. Het is de geschiedenis van de Slag bij Westbroek. Burgemeester Potters gaat in op het thema 'In Europa' van Open Monumentendag en legt de nadruk op wat ons in Europa bindt. 'De regio waar de gemeente De Bilt ligt was vroeger een belangrijk knooppunt in Europa.' Scholieren hebben over het thema van de dag vlogs gemaakt. Daarvan heeft een jury er drie uitgekozen die ook vertoond worden. De aanwezige Matthijs van de Julianaschool neemt een prijs, waar zijn hele klas in meedeelt, in ontvangst.

Groenekan
In Groenekan stond de molen Geesina in de stralende zon te draaien. In Fort Ruigenhoek hield Douwe Tijsma rondleidingen. Kunstenares Willemien Bellaart vertelt er over haar kunstwerk 'De Ruige Reuzen van Ruigenhoek'. Het is een fantasiegeschiedenis die ontstond toen zij afgelopen zomer bij het fort aan het schilderen was. 'Ik zag twee rare heuveltjes en was benieuwd wat daar onder zou zitten. Toen kwam ik op het verhaal dat daar twee reuzen uit Utrecht rechtop begraven zouden zijn. Het waren jongens uit de elfde eeuw die heel veel op hun kerfstok hadden en ter dood gebracht werden. In Utrecht wilden ze de twee niet begraven. Met een kar brachten ze de lijken toen naar Groenekan waar ze rechtstandig werden begraven. Als je dat doet groeien ze stiekem door en zo ontstonden de heuveltjes.' Willemien Bellaart heeft haar atelier in 't Hoekie in De Bilt.

Sterk Spul
In Maartensdijk was de brandweerkazerne open voor publiek en bij de tuin van landgoed Eyckenstein werden bezoekers met een plattegrond van de tuinen en een traktatie opgewacht door de Mathildes Charlotte en Zoë. Gaudeamus in Bilthoven trok heel veel bezoekers en in het Kloosterpark in De Bilt gaf Abe Postema rondleidingen door het Kloosterpark. Hij wist veel bijzonderheden te vertellen over dit unieke stukje De Bilt bij het KNMI. Veel bezoekers ook bij atelier De Kooi en de beeldentuin van Jits Bakker in De Bilt. De dag werd afgesloten in de ruimte Kunst in de Kelder in het Julianacomplex van Dudok in Bilthoven waar die dag presentaties over de architect Dudok waren gehouden. Het smartlappenkoor Sterk Spul verzorgde bij de afsluiting een passend optreden.

Sterk Sul zorgde met een aangepast repertoire voor de slotnoten.
Matthijs neemt een prijs voor de beste vlogs in ontvangst.
Abe Postema leidt een groep door het Kloosterpark in De Bilt.
Een schitterend draaiende molen Geesina in Groenekan.
Willemien Bellaart met haar Ruige Reuzen van Ruigenhoek.
Uitzicht vanuit de brandweerkazerne in Maartensdijk.
Gaudeamus was weer een grote trekpleister.