Logo vierklank.nl
Tibo van de Zand en het te restaureren beeld.
Tibo van de Zand en het te restaureren beeld. (Foto: Reyn Schuurman febr. 2016)

Onthulling 'Fietsspel'

De gemeente De Bilt onthult het kunstwerk 'Fietsspel' van Jits Bakker op woensdag 12 september rond 10.30 uur op Stationsplein-noord bij station Bilthoven. 'Fietsspel', zoals het kunstwerk in de volksmond wordt genoemd, markeerde niet alleen een keerpunt in het leven van kunstenaar Jits Bakker. Ook voor de nabestaanden en vele andere betrokkenen heeft dit kunstwerk grote waarde.

door Henk van de Bunt

Een werkgroep heeft zich erg ingespannen om van de herplaatsing en de onthulling van het beeld 'Spelende kinderen met fiets' iets moois te maken. Deze oorspronkelijke door Jits bedachte naam veranderde in de volksmond gedurende de tijd in 'Fietsspel'.

Opdracht
Karel Beesemer is lid van de werkgroep: 'In 1974 werd in opdracht van de gemeente De Bilt het bronzen beeld geplaatst nabij de entree van de Van Everdingen School. Tot op het moment van plaatsing van Fietsspel was Jits Bakker voornamelijk bekend als schilder. De naamsbekendheid van Jits kwam zo rond dit jaar in een stroomversnelling terecht, ook en vooral waar het betreft zijn beeldhouwwerken in brons en marmer. Geleidelijk aan steeg zijn naam en faam vanaf het jaar 1972 tot ver over onze landsgrenzen'.

School
'Jarenlang nam het beeld nabij de Van Everdingenschool een prominente plaats in. School en buurt beschouwde het beeld als onlosmakelijk verbonden met de bewuste locatie. Toen de Van Everdingenschool moest worden afgebroken, verviel de samenhang met school en buurt. Na nogal wat meer of minder creatieve gedachten over de meest geschikte plaats voor het beeld, werd door het college van burgemeester en wethouders uiteindelijk de knoop doorgehakt en gekozen voor een markante & waardige plaats op het Stationsplein-noord, dus nabij het station. Dit had de instemming van nagenoeg iedereen, zelfs van de buurtbewoners van de vroegere Van Everdingenschool'.  

Programma
Wethouder Dolf Smolenaers (cultuur) van de gemeente De Bilt zal de bijeenkomst openen, waarna het kunstwerk zal worden onthuld door leerlingen van de Julianaschool. Rond 11.00 uur verplaatst het gezelschap zich naar het vlakbij gelegen Kunst in de Kelder onder de Bilthovense Boekhandel. Daar krijgen Tibo van de Zand van de Stichting Jits Bakker Collectie en Paul Meuwese van Historische Kring D'Oude School De Bilt het woord voor een persoonlijke en historische noot. Leerlingen van de Julianaschool Bilthoven verzorgen een muzikale bijdrage onder begeleiding van Ignace de Jong. Tibo van de Zand: 'Ik vind dit een nostalgisch goed passende combinatie: De Julianaschool was de eerste school die excursies ging verzorgen bij de beelden van mijn vader en Ignace was een goede vriend van Jits, die letterlijk veel met hem optrok en ook nu nog veel met en voor de overige vrijwilligers doet'.


 

Meer berichten