Debby en Ted van der Ham staan klaar om gasten te verwelkomen.
Debby en Ted van der Ham staan klaar om gasten te verwelkomen.

Dorpsbistro Naast de Buren viert derde lustrum

Algemeen

door Guus Geebel

Op vrijdag 7 september is het vijftien jaar geleden dat Dorpsbistro Naast de Buren in Groenekan werd geopend. De eigenaren Ted en Debby van der Ham vieren het jubileum op 6 en 7 september met aanschuiftafels waar gasten worden bediend door oudgediende personeelsleden. 

Ted van der Ham had al heel wat horeca-ervaring toen hij samen met Loog Stoffels in 2003 Naast de Buren opende. Hij werkte in de negentiger jaren acht jaar bij restaurant Moustache van de familie Fagel in Utrecht. 'Dat ging in 2000 sluiten en toen werden we erop geattendeerd dat dit pand te koop stond', vertelt Ted. 'Van 1996 tot en met 1999 zat daar Mangerie Voordaan en daarvoor Stoffels Eethuis van Loog en Kees Stoffels. Ik begon er restaurant De Eetkamer en nam de formule van de Mangerie een beetje over, maar dat ging fout en ik raakte de zaak kwijt. Het pand werd geveild en de uiteindelijke koper vroeg of ik het wilde huren. Ik stuurde hem naar Loog Stoffels die nog dezelfde dag het pand in eigendom verkreeg. We zijn toen samen Naast de Buren begonnen.' In 2008 vertrok Stoffels naar Spanje en hebben Ted en Debby het pand gekocht. Debby was tot die tijd freelance paardeninstructrice en paardentrainster.

Aanschuiftafel
'Naast de Buren is nu nog steeds de zaak waar mensen graag naartoe willen komen en het is altijd druk', vertelt Ted. 'We zijn hier begonnen met de aanschuiftafel. Het idee daarvoor ontstond voordat we opengingen op Koninginnedag in Groenekan. Het was heel slecht weer en de vrijmarkt werd verplaatst naar De Groene Daan. Ik stond daar met iemand aan de bar te praten die zei dat hij het fijn zou vinden als hij na zijn werk ergens even snel een hapje zou kunnen eten. Dus aanschuiven, eten en weer naar huis. Hij zei dat hij dan 's avonds nog gemakkelijk andere dingen kon doen als naar een vergadering gaan of sporten. Dat is blijven hangen. We begonnen met één aanschuiftafel maar die werd al gauw te klein, want op een gegeven moment schoven er wel tachtig mensen op een avond aan. Mensen kwamen op die manier met elkaar in contact, dus sociaal gezien was het veel leuker en gezelliger.'

Daghap
De aanschuifformule begon op alleen woensdagen. Later werd het van woensdag tot en met vrijdag. 'Twee jaar geleden zijn we ermee gestopt en hebben we het een andere naam gegeven. Nu heet het: 'Wat schaft de pot?'. We merkten door de jaren heen dat meer mensen liever een tafeltje alleen hebben en niet meer willen aanschuiven. In het begin was het nieuw en leuk, maar we merkten dat meer mensen een los tafeltje vroegen. Dan heeft het geen zin om ermee door te gaan. We hebben nog wel een lange tafel en als het vol is vragen we mensen of ze aan willen schuiven. We hanteren nog wel steeds dezelfde formule van een daghap, alleen zitten gasten niet meer aan lange tafels. We hebben de daghap nu van woensdag tot en met zondag. In de loop van de jaren probeer je dingen uit. Het een beklijft en het ander niet. Het wekelijkse 'Wat schaft de pot?'-menu willen mensen echter niet missen.'

Veranderingen
Naast de Buren heeft een Engelse inrichting en dat is ook goed te verklaren. Debby groeide wel op in Hilversum, maar haar beide ouders zijn Engels en Ted hield altijd al van Engeland. Ze zijn ook vaak in Engeland geweest. Ted en Debby hebben elkaar ontmoet toen Ted bij Fagel werkte. Ze zijn volgend jaar 25 jaar getrouwd. Gasten komen uit de hele regio. 'Wat je ook in het restaurant merkt is dat in Groenekan de oudere generatie langzamerhand plaats maakt voor jonge gezinnen.' Naast de Buren heeft ook gasten die ieder jaar terugkomen, zo zijn er mensen uit Koeweit die hier komen voor paardenwedstrijden of om paarden te kopen en dan altijd in het restaurant komen eten. 'In de crisistijd hebben we moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden. Na de crisis zagen we overal in de omgeving nieuwe restaurants geopend worden. De laatste periode hebben we weer gewoon onze ouderwetse klandizie.'

Jubileumdiner
'Bij de viering van het derde lustrum op 6 en 7 september gaan we weer net zoals het begonnen is aanschuiven aan lange tafels. Twee oudgedienden helpen dan 's avonds mee in de bediening. De afgelopen periode konden onze gasten hun kassabon voorzien van e-mailadres of telefoonnummer in een vogelhuisje deponeren. Op 7 september 's avonds worden daar onder toeziend oog van een notaris drie bonnetjes uitgehaald. De winnaars krijgen een geheel verzorgd diner voor twee. Het hele jaar 2018 hebben we een jubileumactie. Iedere drie maanden serveren we een jubileumgerecht van 15 euro. Het eerste kwartaal was dat surf & turf, een gerecht waarin vlees en schaaldieren gecombineerd worden. Het tweede kwartaal waren het asperges, het derde mosselen en het laatste kwartaal doen we een wildstoof.' Wie tijdens de jubileumavonden op 6 en 7 september wil aanschuiven wordt verzocht een telefonische reservering te doen onder nummer 0346-218821 of 06-12368755.