Logo vierklank.nl
Upcycle kunst van Evert Rodewijk.
Upcycle kunst van Evert Rodewijk.

Kunstmarkt De Bilt - Kunst om groen te zijn

Het grootste culturele festival in gemeente De Bilt wordt op vrijdag 7 en zaterdag 8 september gehouden in het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Dit jaar draait alles om de 'Kunst om groen te zijn'.

Zo'n tachtig kunstenaars exposeren hier hun kunstvormen. Er is een gevarieerd programma met onder andere diverse workshops, theater en muziek. Kunstmarkt De Bilt werkt voor het programma samen met diverse lokale organisaties. Op vrijdagmiddag begint het festival traditioneel met muziek tijdens Boetz Beatz.. Wethouder Kunst & Cultuur van gemeente De Bilt Dolf Smolenaers opent officieel de Kunstmarkt op zaterdag 8 september om 14.00 uur.

Duurzame sculpturen
Zodra je Kunstmarkt De Bilt opgaat, zullen de duurzame sculpturen van kunstenaar Evert Rodewijk opvallen. Samen met Bart van Gerwen brengt hij een aantal speciaal voor de wind gemaakte objecten naar de Kunstmarkt. Het zijn Kinetische kunstwerken geworden die hoog opgehangen hun gewicht zullen ontkennen en meewieken op de wind.

De objecten die Evert Rodewijk maakt zijn van plastic. De geschiedenis van de stukken plastic speelt door zijn hoofd als hij nieuwe objecten maakt. Al twintig jaar verzamelt hij plastic. Het begon aan de Ierse westkust. Kleine, onidentificieerbare stukjes jutte hij, terwijl anderen eerder schelpjes verzamelden. Het plastic haalt hij overal vandaan. Van straat, waar het niet hoort en opgeruimd moet worden, uit kringloopwinkels of van Marktplaats.

Uitdaging
Aan al die stukken plastic heeft ooit al eens een vormgever gewerkt. Het stuk laat zich moeilijk in een andere vorm duwen, maar daar ligt juist de uitdaging voor de kunstenaar om die vorm her te gebruiken. Geen beperking, maar een uitdaging. Een andere uitdaging is de techniek om plastic te verwerken. Het laat zich niet lassen, de verschillende soorten laten zich vaak ook niet lijmen en zijn dus moeilijk samen te voegen.

De aanwezige vormen inspireren hem tot machine-achtige objecten. 'Eigenlijk is de hele wereld een soort machine geworden. En straks hebben we ook weer machines nodig om de rommel op te ruimen: zonnepanelen, windmolens en oceancleaners gemaakt van PE. Voor het eerst breng ik nu het plastic weer terug naar het groen, waar ik het vond maar waar het eigenlijk niet hoort. Het is heerlijk weer eens met de echte elementen te werken, vooral omdat ik me de laatste jaren ook veel met juist gedigitaliseerde versies van mijn objecten heb bezig gehouden', zegt Evert. Tot nu toe was zijn werk altijd binnen te zien. Vele grotere en kleinere exposities richtte hij onder andere in in het stadhuis van Den Haag. En nu dus een buitenkunstwerk op Kunstmarkt De Bilt!

Kijk voor het volledige programma van Kunstmarkt De Bilt op www.kunstmarktdebilt.nl. Informatie over kunstenaar Evert Rodewijk is te zien op www.evertrodewijk.nl en Vimeo: https://vimeo.com/user65275635.

(Quirina Hulsink)

 

Meer berichten