Prijsuitreiking heren: v.l.n.r. Casper van de Woude, Tom van Lint en Frank Nederveen.
Prijsuitreiking heren: v.l.n.r. Casper van de Woude, Tom van Lint en Frank Nederveen.

Wielerronde Westbroek weer geslaagd

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 25 augustus klonk voor de negende keer het startschot voor de Wielerronde van Westbroek. Deze editie echter, voor het eerst in jaren, onder natte omstandigheden en veel wind. Ondanks de regen, bij de start en tijdens de finish, stonden toch weer zo'n 60 renners te wachten op het startschot.

Maar voor het zover was, mochten de jongste deelnemers, op vrijdagavond, nog hun kunsten vertonen tijdens de Juniorenwedstrijd van 6 tot en met 12 jaar. 'Afgelopen jaren reden de kids mee op hun racefiets, tot wij uiteindelijk vorig jaar nog slechts vier deelnemers hadden', vertelt organisatielid Jan Hennipman. 'Als organisatie vonden wij dat veel te weinig. Na wat brainstormen besloten wij een 'Dikke Banden Race' te organiseren, voor iedereen met een gewone fiets. Toen stroomden de inschrijvingen weer binnen'.

Veertig
Totaal verschenen veertig deelnemers aan de start, in twee manches van twintig fietsers. Dat er veel talent tussen zat, bleek al snel. De hoeken werden op zijn scherpst aangesneden en de snelheden waren aanzienlijk. Uiteindelijk kwam Julian Bouwman als eerste over de finish. Evan Hennipman en Elnathan Hennipman eindigden respectievelijk als tweede en derde, bij de zes-, zeven- en achtjarigen. Bij de negen- en tienjarigen eindigden op de eerste, tweede en derde plaats: Jacco Griffioen, Pleun Schuurman en Lois van Utrecht. Bij de elf- en twaalfjarigen eindigden Marcel Gaasenbeek, Thijs Evers en Toon van Dijk respectievelijk op de eerste, tweede en derde plaats.

Tijdrit
Bij de tijdrit, die daarna volgde, konden de senioren, op een parcours van acht kilometer, individueel een snelle tijd proberen neer te zetten. Huib Zijderveld, Robbert Buts en Paul Dalebout eindigden, onder het toeziend oog van veel publiek, op de eerste-, tweede- en derde plaats. De activiteiten op vrijdagavond werden gecombineerd met een dorpsborrel in het Dorpshuis, om gezellig bij te kletsen na de vakantie.

Oliebollen
Zaterdagmiddag 25 augustus was het echter weer tijd voor de groten onder de renners. Zestig man stond zich weer te verdringen bij de start. Keer op keer vroeg de leiding van het evenement of de deelnemers iets naar achteren wilden gaan, achter de startlijn. Maar wat wil je ook, al die dampende lijven, vol spanning en adrenaline, de vezels in de spieren strak gespannen, met de wil om weer tot het uiterste te gaan. Zij wilden knallen en laten zien wat zij konden. Maar eerst moest het Westbroekse Volkslied nog ten gehore worden gebracht. Na dit inmiddels welbekende lied, klonk het startschot en denderde de groep, in de stromende regen, van start, als een stel wilde op hol geslagen beesten. Links en rechts haalden de echte goden de iets mindere goden in, tot zij uit het zicht verdwenen, in het niets. Gelukkig begon alras de zon te schijnen en was al het leed snel vergeten. Het wachten begon, totdat de kopgroep voor de eerste keer het dorp binnenstoof.

Peloton
Ondertussen werd er hard doorgefietst, zodat uiteindelijk maar een klein peleton van twintig man overbleef. De winnaar van de laatste twee Wielerrondes, Patrick Leeflang, moest de strijd staken vanwege een lekke band. Ondanks diverse aanvalspogingen van met name de leden van WTV Westbroek, werd na zes ronden gesprint om de winst. Tom van Lint vloog als eerste over de streep, vlak voor Casper van de Woude en Frank Nederveen, die tweede respectievelijk derde werden. Hennipman: 'Helaas werd de vreugde van Tom naar de achtergrond verdrongen, toen hij met volle vaart de dranghekken inreed. 'Gelukkig was Tom, gehavend en wel, in staat om het podium op te klauteren en zijn eerste prijs in ontvangst te nemen, inclusief de pechpet', vertelt Hennipman. Ondertussen baalde Adriaan Lam flink van zijn opgave, na vijf ronden. Lam: 'De kopgroep ging zo hard, dat ik in de vijfde ronde niet meer kon aanhaken en dan kun je het vergeten, dat kost zoveel energie. Verderop stond de wind op kop en zakte zelfs onze kopgroep terug naar onder 35 km/u'. Na de vraag wat zijn gemiddelde was in een uur tijd, antwoordde Adriaan: '40,2 km/u'. Een uur lang, meer dan 40 km/u fietsen, achterelkaar door.

Diverse prijzen
Natuurlijk waren nog diverse prijzen te verdelen. Robbert Buts (meest strijdlustige renner), Jan Overeem (langzaamste deelnemer), eerste-, tweede- en derde plaats dames: Marleen Janssen, Ivonne Verheul en Marion Stolk. Jair van Utrecht uit Maartensdijk was de snelste jeugddeelnemer. Hennipman: 'De opbrengst voor Spieren voor Spieren is nog niet bekend, maar het lijkt, net als voorgaande jaren, weer een mooie opbrengst op te leveren. Al met al kijken wij tevreden terug op deze negende editie. Volgend jaar wordt de jubileumeditie gehouden op vrijdag 30 augustus en zaterdag 31 augustus'.

Prijsuitreiking dames: v.l.n.r. Yvonne Verheul, Marleen Janssen en Marion Stolk.
De kinderen deden hun best de tegenstanders af te troeven
Wachten op de prijsuitreiking, onder twee regenbogen.
Voor het publiek had Maartensdijkse Bakker Bert Bos oliebollen meegenomen. Cornel Boere, oud-voorzitter van DOS, vierde zaterdag zijn oudjaarsdag, omdat hij de dag erop vijftig zou worden. En daar mocht iedereen van meegenieten.