Afbeelding

Erik de Wilde wil naar de Korfballeague

Algemeen

door Kees Diepeveen

Een jonge scheidsrechter met een missie. Zo kun je de 22-jarige Erik de Wilde wel typeren. Gedreven als hij is gelooft hij in zijn missie om binnen afzienbare tijd op het hoogste korfbalniveau in Nederland zijn wedstrijden te fluiten.

Kennismaken met korfbal deed Erik op 5-jarige leeftijd bij de jongste jeugd van TZ in Maartensdijk. Hij heeft alle jeugdteams doorlopen maar kwam er gaandeweg achter dat het eerste team van TZ voor hem niet haalbaar was. Maar het fluiten van wedstrijden vond hij erg leuk. Op 19-jarige leeftijd heeft Erik zich aangemeld bij de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond als bondscheidsrechter. Hij kon vanaf dat moment online inschrijven op wedstrijden, die dan via TZ aan hem werden toegewezen.

Korfballeague
Het fluiten ging Erik goed af en hij beleefde er veel plezier aan. Erik: 'Dat stimuleerde mij enorm en ik zag hier toekomst in. Zo is bij mij de ambitie ontstaan om naar het hoogst haalbare in Nederland te streven, fluiten in de Korfballeague. Ik heb mij aangemeld bij de Korfbal Bond. Dan wordt je drie maal bekeken door beoordelaars van de Bond. Ik was er best wel trots op dat zij slechts twee beoordelingen nodig hadden om mij groen licht te geven voor het halen van het scheidsrechterdiploma'.

Talentengroep
Zes maanden na het behalen van het diploma werd hij in januari 2017 ondergebracht in de Talentengroep. Erik: 'Het leuke was dat ook mijn maatje bij TZ Milan Blauwendraat, die dezelfde ambitie heeft als ik, ook in de Talentengroep werd ondergebracht. Scheidsrechters in de hoogste klassen in het korfbal opereren in vaste duo's. Je hebt een scheidsrechter en assistent scheidsrechter. We hadden samen de afspraak gemaakt dat wanneer één van ons als scheidsrechter het hoogste niveau haalt de ander zijn assistent gaat worden. We zullen wel zien hoe dat uitpakt. We worden allebei intensief begeleid door vier oud-topscheidsrechters'.

Chinees Taipei
'In de Talentengroep ben je wel in het voordeel´ aldus Erik ' Zo ben ik al uitgenodigd om een oefenwedstrijd van Chinees Taipei uit Taiwan te fluiten tegen een regioteam. Dat zijn mooie ervaringen. Normaal gesproken kun je pas promoveren wanneer je een jaar op niveau hebt gefloten, maar het kan ook sneller. Vanaf aankomend seizoen ga ik Standaard 1ste Klasse en Reserve Hoofdklasse fluiten. Dat zijn teams met spelers en speelsters die naar het standaardteam van hun vereniging willen. Daar wordt echt op niveau gespeeld en dat vraagt opperste concentratie, maar daar doe ik het juist voor. Hoe hoger je komt des te sneller en scherper moeten je beslissingen zijn. Je moet een stijl van fluiten hebben waar je jezelf prettig bij voelt, die consequent is en zo duidelijk dat ook de teams merken waar ze aan toe zijn'.

Spiegelen
Erik evalueert zijn wedstrijden met begeleiders heel graag. Soms is er ook in de rust een kort contact. 'Begeleiders kijken naar de rode lijn in je wedstrijd en bespreken bijvoorbeeld met je hoe het komt dat je op een bepaald moment een verkeerde beslissing neemt. Dat de beslissing verkeerd is snap je wel maar hoe komt het nu dat je dat doet. Daar heb ik heel veel aan. Eén van mijn begeleiders maakt ook video's. Dat werkt buitengewoon verhelderend om dingen te duiden en te verbeteren. Zelfreflectie doe ik bewust. Daar haal ik ook mijn aandachtspunten uit. Het spiegelen met anderen is belangrijk om te groeien. Voor mijn conditie ben ik zelf verantwoordelijk'. 

Doel
'Mijn doel is om na het aankomend seizoen weer te promoveren naar de Overgangs-klasse. Dat is het derde niveau in Nederland. Zo kom ik al aardig in de buurt van wat ik nastreef. Ik denk dat een nieuwe lichting jonge arbiters in de top van het korfbal welkom is. En dan heb ik ook nog de droom om ooit de finale van de Korfballeague in Ziggo Dome te fluiten'.