Eric van der Vaart wil naar top als voetbalscheidsrechter

Algemeen

door Kees Diepeveen

De 22 jarige Eric van der Vaart uit Maartensdijk heeft stevige ambities. Hij wil naar de top van de arbitrage in Nederland. Het fluiten van eredivisiewedstrijden is zijn doel. Hij is al aardig op weg en is opgenomen in een Ontwikkeltraject Challenge Program Scheidsrechters van de KNVB voor talentvolle scheidsrechters.

Op 4 jarige leeftijd begon Eric als voetballer bij SVM in zijn woonplaats Maartensdijk. Hij doorliep de jeugdteams en wist het daarna tot het standaardteam van SVM te schoppen. Omdat hij niet tot de basisspelers behoorde en veel op de bank zat ging hij na één seizoen naar het tweede team. Daar werd de ambitie minder en de focus steeds meer naar de arbitrage verlegd. Na het seizoen stopte Eric dan ook met voetballen om zich vol op het fluiten te storten.

Groei
Eric: 'De liefde voor het fluiten is ontstaan tijdens het voetballen. Ik floot vanaf mijn 12de al wedstrijden bij de jeugd en dat ging mij wel goed af. Ik werd volop gesteund door Bram Hund bij SVM die mij motiveerde ook als het even niet zo lekker liep. Gaande weg voelde ik groei en ervaarde toch wel potentie bij mezelf. Toen heb ik me aangemeld voor de Scheidsrechterscursus SO3. In het seizoen 2015-2016 slaagde ik hiervoor en nam afscheid van de jeugd. In het daarop volgende seizoen ging ik 4e klasse zaterdag fluiten'.

Challenge Program
Inmiddels was Eric door de KNVB gevraagd deel te nemen aan het Ontwikkeltraject Scheidsrechter voor talentvolle arbiters. De eerste stap hierin is het Challenge Program waarin pittige eisen worden gesteld aan fitheid, conditie en spelregelkennis. Eric: 'Ik hoop binnen afzienbare tijd de overstap te mogen maken naar het volgende traject: het Ontwikkelprogramma Scheidsrechters of misschien wel het 'Talententraject Betaald Voetbal', maar dat zal zeker niet dit of het volgend jaar zijn.

Gepromoveerd
In het seizoen 2016-2017 heeft Eric 4e klasse zaterdag gefloten. Eric: 'Vanuit het Ontwikkeltraject Scheidsrechters van de KNVB werd mij een coach toegewezen en werden mijn wedstrijden beoordeeld. Mijn coach was Wim de Boer een oud hoofdklassescheidsrechter waar ik veel van geleerd heb. Aan het einde van het seizoen werd ik als derde van de groep scheidsrechters beoordeeld en mocht afgelopen seizoen 3e klasse gaan fluiten. Ook daar heb ik het goed gedaan want ik ben gepromoveerd naar de 2e klasse. Dat is de klasse waar onder andere FC De Bilt in speelt. Ook is mij een nieuwe coach toegewezen namelijk Henny van de Schilden'. Om mijn conditie bij te houden train ik twee maal per week bij de SVDU (Scheidsrechters Vereniging District Utrecht)'.

Onvrede
Wat vooral heeft bijgedragen aan de keuze en de gedrevenheid voor de arbitrage was de eigen onvrede. Eric kon als voetballer slecht tegen zijn verlies en voelde zich altijd benadeeld door de scheidsrechter. Eric: 'Toen heb ik besloten om zelf te gaan fluiten om te laten zien dat je geen oneerlijke beslissingen neemt en zo onrecht tegen gaat'.

Eric sluit af: 'Ik heb goed om me heen gekeken en heb inmiddels een eigen stijl ontwikkeld die het goed doet en waar ik ook aan vast wil houden. Een favoriete scheidsrechter heb ik niet. Ik kijk graag naar onze eredivisiescheidsrechters. Ook op hoog internationaal niveau volg ik de verrichtingen van scheidsrechters met aandacht zoals op het laatste WK voetbal. Daarbij vond ik de VAR (Video Assistent Referee) een waardevolle toevoeging. Ik ben wel een voorstander van gebruik van dit systeem. Maar ik ben ook voorstander om meer bij andere sporten te kijken hoe zij technische hulpmiddelen bij hun sport inzetten zoals bij tennis en hockey'.