Veilingmeester (in 2017) en deelnemer Bas van Werven stapt uit zijn Porsche 928S.
Veilingmeester (in 2017) en deelnemer Bas van Werven stapt uit zijn Porsche 928S.

Kiwanis Bilthoven organiseert achtste Gijs van Lennep Legend

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zondag 26 augustus start de achtste editie van de Gijs van Lennep Legend 2018. De rally is inmiddels een klassieker, waarbij menig sport- en tourklasseliefhebber zijn hart kan ophalen. Doel van de rally is geld ophalen voor het goede doel. Het geld wordt bij elkaar gebracht door deelnemers en sponsors. Na afloop volgt nog een veiling. De opbrengst gaat naar Stichting Artsen voor Kinderen.

De Gijs van Lennep Legend is sinds 2010 uitgegroeid tot een prachtig evenement, waarbij hardcore rallyrijders en tourrijders elkaar ontmoeten. Elk jaar wordt de lat een stukje hoger gelegd, met als resultaat een uitdagende en pittige rally voor de sportklasse en een mooie en gezellige rit voor de tourklasse.

Bakermat
'Wij hebben dit jaar weer twee mooie ritten uitgezet voor de deelnemers aan onze rally', vertelt Kiwanis lid Joost Cohen. 'Beide zijn uitgezet door Jan Berkhof, bekend van vele rally's. De deelnemers starten vanaf 9.30 uur bij sponsor State of Art in Lichtenvoorde. Tussen de middag krijgt iedereen een lunch aangeboden, in één van de hotels van Bilderberg en daarna is het op naar de finish bij Sweco in Bilthoven, de bakermat van de Legend. Wij zijn blij weer te gast mogen zijn op het terrein van Sweco, een mooie ambiance waar deze rally echt bij past'. Hier vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats. Natuurlijk wordt iedereen, op culinair gebied, door ons verwend en vindt de veiling, geleid door Bas van Werven, plaats voor de Stichting Artsen voor Kinderen', vult Kiwanis lid Adriaan Peijnenburg aan.

Naamgever
De naamgever van dit grootse evenement, Gijs van Lennep, zette vele rallys op zijn naam, waaronder de Targa Florio en natuurlijk de 24 uurs race van Le Mans. In 1999 werd hij uitgeroepen tot Beste Nederlandse Autocoureur van de 20e Eeuw. Toen de Kiwanis Club Bilthoven een klassiekerrally wilde starten, was Gijs van Lennep graag van de partij. Vooral het steunen van een goed doel, gericht op kinderen, sprak hem erg aan. Samen met Jan Berkhof zette hij ook dit jaar weer de route uit voor de in totaal 115 deelnemers. De deelnemers rijden met onder andere de volgende merken: Porsche, Bentley, Mercedes, Jaguar, Alvis, Volvo, Triumph, Alfa, Ferrari, Maserati en MG. Dankzij de bekendheid van Gijs en de kwaliteit van de rally zijn veel bedrijven graag bereid te sponsoren, zoals het kledingmerk State of Art, Porsche en het autoblad Carros Magazine.

Startplaats
Natuurlijk is het een hele organisatie om zo'n evenement op te zetten. Alle leden van de Kiwanis Club Bilthoven dragen hun steentje bij. De hele dag van de rally, vanaf 7.00 uur 's morgens, zijn zij bezig het iedereen naar de zin te maken. 'Vlak na de Rally beginnen wij met de evaluatie van het evenement, wat ging goed of fout, wat kan beter. Gelukkig gaat het meeste goed hoor. In januari doen wij alweer de eerste mails uit naar de oud-deelnemers, in de hoop dat zij ook komend jaar weer van de partij zijn. Communicatie met deelnemers en oud-deelnemers gedurende het jaar is, voor het bij elkaar krijgen van een mooi deelnemersveld, van groot belang. Zoals je ziet wordt overal aan gedacht', vertelt Cohen. Deelnemers kunnen zich, vanaf januari, ook alvast voorinschrijven, zodat zij in ieder geval verzekerd zijn van een startplaats', vertelt Peijnenburg. De echte inschrijving start traditiegetrouw op de verjaardag van Van Lennep, 16 maart. Dat een voorinschrijving handig kan zijn, kan wel kloppen. Alle startplaatsen waren dit jaar binnen iets meer dan twee weken vergeven. Alweer een nieuw record. Peijnenburg: 'Net als ieder ander evenement hebben wij slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, anders wordt de rally gewoon te massaal en dat gaat ten koste van de kwaliteit en het karakter van onze Legend'.

Goede doel
In de loop van de middag vindt de veiling plaats voor de Stichting Artsen voor Kinderen . Deze stichting werkt aan een betere kwaliteit van leven voor kinderen met een chronische aandoening. Eén van haar projecten is de Cyberpoli, een vraagbaak en ontmoetingsplek waar kinderen informatie over hun ziekte kunnen ophalen, in contact kunnen komen met andere kinderen en waar zij anoniem vragen kunnen stellen aan een panel van 130 medisch behandelaren en ervaringsdeskundigen. Voor meer informatie over dit goede doel: www.cyberpoli.nl