Logo vierklank.nl
 Catharina de Gouw: 'Die twee medewerksters van Welzijn en het Sociaal Team zijn fantastisch!'
Catharina de Gouw: 'Die twee medewerksters van Welzijn en het Sociaal Team zijn fantastisch!'

Mens helpt bij zorg voor dementerende vriendin

Onlangs presenteerde Mens De Bilt de 'Terugblik Mens De Bilt'. De verhalen zijn van mensen die vertellen over hun ervaring met Mens De Bilt en gaan over ondersteuning door het sociaal team, de activiteiten van steunpunt mantelzorg, begeleiding door het jongerenwerk en projecten van welzijn zoals de Boodschappenplusbus en het maatjesproject. Anneke Iseger tekende ook het dit verhaal op.

'Tien jaar geleden ging het snel bergafwaarts met een vriend van mij. Hij vroeg of ik hem wilde verzorgen, maar omdat ik dit niet alleen aankon, heb ik een team gevormd van mensen die me hierbij konden helpen. Een van hen was Yvonne uit Bilthoven. In 2012 is die vriend overleden. Yvonne is vervolgens voor haar zieke vader gaan zorgen. Toen hij een jaar later overleed, viel ze in een zwart gat. Ze kreeg huilbuien en paniekaanvallen, en omdat niemand met haar kon omgaan, werd ik al snel haar begeleider'.

Catharina de Gouw woont in Zeist en heeft de afgelopen jaren de rit naar Bilthoven honderden keren gemaakt. 'Ik heb tevergeefs geprobeerd om iets met haar huisarts te regelen, ben met haar naar het ziekenhuis gegaan om haar te laten testen, maar hieraan wilde Yvonne niet meewerken. Omdat ik er helemaal alleen voor stond, heb ik op een gegeven moment gezocht naar hulp van sociaal werkers, en zo ben ik in contact gekomen met Mens De Bilt'.

'Eerst was er een geweldig lieve vrouw van Welzijn, die met Yvonne heeft gepraat. Door haar toenemende dementie vervuilde ze. Yvonne kon niet meer koken, zat dag en nacht te huilen en was de hele dag in paniek. Wekelijks ging ik een paar keer met haar naar een restaurantje zodat ze eens goed kon eten. Het Sociaal Team werd ingeschakeld, en de desbetreffende medewerkster heeft me enorm geholpen. Niet alleen met het invullen van formulieren, maar ook met onder meer het inschakelen van een psychiater. Ik ging weer met Yvonne naar het ziekenhuis, en toen kregen we via een Pet Scan de diagnose: dementie. Eindelijk bewijs!'

'Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) werd ingeschakeld. Door mijn verhaal kwam er al iemand na drie dagen en die persoon schrok zo van de situatie, dat Yvonne versneld is opgenomen in De Biltse Hof. Daar was gelukkig een mooie kamer vrij en daar zijn ook leeftijdgenoten (zij is nu 62)'.

'Dankzij de hulp van de medewerkster van het Sociaal Team, is deze verhuizing in een stroomversnelling geraakt. Ik was zo blij! Ik bezoek Yvonne regelmatig, ga er samen met haar eten en wandelen. Er is een jarenlange last van mijn schouders gevallen. Die twee medewerksters van Welzijn en het Sociaal Team zijn fantastisch!'

Meer berichten