Onderzoek bij de milieustraat geeft mening inwoners weer.
Onderzoek bij de milieustraat geeft mening inwoners weer. Foto: Henk van de Bunt

Tevredenheid over openingstijden van Milieustraat

Algemeen

Het onderzoek door het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente De Bilt onder de bezoekers naar ruimere openingstijden van de Milieustraat is uitgevoerd in het afgelopen voorjaar en de uitkomsten zijn recent beschikbaar gekomen.

De Milieustraat van de gemeente de Bilt is gelegen aan Weltevreden 22 in de Bilt. De openingstijden zijn: maandag: van 13.00 tot 16.00 uur en dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Het College van B en W wilde op verzoek van de gemeenteraad onderzoeken hoe ze evt. openingstijden (beter) kunnen afstemmen op de behoefte van de bezoekers. De randvoorwaarde daarbij was wel dat de totale exploitatiekosten van de Milieustraat niet mogen stijgen.

Aanpak
Drie medewerkers van JMA (de Jonge Milieu Advies) hebben gedurende één week op diverse dagdelen op de Milieustraat gestaan en een korte vragenlijst afgenomen bij de bezoekers; deze bestond uit 10 vragen. Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het onderzoek niet alleen te limiteren aan de vragen met betrekking tot de openingstijden. Zo is er ook een aantal vragen gesteld over het gebruik van de Milieustraat en de duidelijkheid van de communicatie. In totaal zijn 307 reacties van inwoners verzameld. Daarmee is het volgens de onderzoekers zeker dat 95% van alle huishoudens in de gemeente de Bilt dezelfde antwoorden gegeven zou hebben. Overigens blijkt 4% van de ondervraagde bezoekers geen inwoner van gemeente De Bilt te zijn. Dit is vreemd, omdat voor de toegang tot de Milieustraat een afvalpas nodig is'.

Discussie en conclusie
De Milieustraat wordt door de meeste bezoekers regelmatig, 3 tot 5 keer per jaar, bezocht. Veel bezoekers, bijna 20%, helpen ook wel eens iemand in hun omgeving door het afval naar de Milieustraat te brengen.

27% van de bezoekers wil de Milieustraat op maandagochtend open, 24% op donderdag- en 20% op vrijdagavond. Op basis van de mening van de bezoekers, hoeft er aan de openingstijden niets te veranderen. Ook blijkt uit het onderzoek dat respondenten de openstelling overdag belangrijker vinden dan een avondopenstelling.

Het verdient aanbeveling om ook te kijken naar de bezoekersaantallen op basis van toegangsregistraties en zo de piekmomenten in beeld te krijgen. Hierover kan dan gecommuniceerd worden, met als doel de bezoekers meer over de openingsdagen te spreiden en zo drukte te voorkomen. 26 bezoekers willen graag meer informatie op de Milieustraat en de bakken blijken te hoog. Ook is er, met name op de drukke momenten, te weinig ruimte voor het verkeer.

Uitbesteden
Het College gaat de exploitatie van de Milieustraat uitbesteden; het onderzoek naar de behoefte aan ruimere openingstijden zal het College in het uitbestedingstraject betrekken. Men verwacht de gemeenteraad eind 2018 nader te kunnen berichten over de planning van de uitbesteding en de mogelijkheden tot verruiming van de openingstijden van de Milieustraat. [HvdB]