De eerste twee parkeerplaatsen zullen worden ingericht als Elektrisch Oplaadpunt.
De eerste twee parkeerplaatsen zullen worden ingericht als Elektrisch Oplaadpunt.

Veranderingen in het Burg. van Heemstrakwartier

Algemeen

door Henk van de Bunt

Duurzaamheid stond bij de renovatie van het Burgemeester Van Heemstrakwartier al hoog in het vaandel. Met structurele afvalscheiding en een oplaadpunt voor elektrische auto's krijgt duurzaamheid nog meer plek in deze bijzonder buurt.

Wie vanaf de Biltse Looydijk naar het Burgemeester Van Heemstrakwartier rijdt komt in 'Het pareltje van De Bilt'. Op debiltinbeeld.nl lezen we hierover: 'Wie voet zet in de karakteristieke wijk Burgemeester van Heemstrakwartier in De Bilt waant zich even terug in de jaren vijftig. Eigentijdse auto's en Pokemon Go spelende jongeren helpen de bezoeker al snel uit deze droom. Maar het is helemaal niet erg om uit deze droom te ontwaken. De bloembakken en voortuinen, gevuld met vrolijke bloemen geven de wijk een fantastische uitstraling'. Verder wordt deze haast lyrische omschrijving ondersteund door een prachtige fotoserie van deze eind 2014 volledig gerenoveerde wijk uit het midden van de vorige eeuw.

Multicultureel
De wijk is in de jaren '49-'50 van de vorige eeuw gebouwd. Er zijn 190 huurwoningen, 100 benedenwoningen en 90 woningen op verdieping. Daarnaast kent de wijk nog zo'n 50 koopwoningen, die in blokjes tussen de huurwoningen staan. In de wijk wonen verschillende nationaliteiten. In het begin van de jaren '80 hebben de huurwoningen een 'lichte' renovatie ondergaan om te voldoen aan de toen geldende bouwverordening. In 2009 gingen de woningbouwvereniging SSW en het bewonerscomité van de wijk met elkaar in gesprek over de toekomst van de woningen in de wijk. Vooral gezien het fraaie ruimtelijke beeld werd besloten de wijk zgn. 'historiserend' te renoveren. Dit betekent dat de te realiseren architectuur refereert aan de oorspronkelijk gebouwde woningen: bij de renovatie moest het karakter van de wijk onaangetast blijven. De renovatie hield in, dat alleen de buitenmuren van de woningen nog overeind zouden blijven staan. De rest van de wijk ging volledig op de schop, inclusief de tuinen en de buitenruimten.

Ondergrondse containers
We tellen op dit moment in de wijk een zestal gelijke ondergrondse containers; op allen staat 'restafval' te lezen. De ingegraven inzamelcontainers staan tegenover de huisnummers 39, 87, 131, 219, 255 en 287. Volgens het locatieplan zijn er vier van de zes bestemd voor restafval en zijn degene, die geplaatst zijn ter hoogte van de huisnummers 87 en 255 alleen voor PMD 'geschikt'. Volgens communicatiewoordvoerder Barry Smits van de gemeente De Bilt dient deze ombouw door de aannemer nog plaats te vinden: 'Dit zal na de bouwvak gebeuren, De volgende stap is de GFT-inzameling op locaties als deze. Op dit moment kunnen de bewoners van de bovenwoningen in het Burgemeester van Heemstrakwartier hun GFT nog alleen in de restafvalcontainers kwijt. Wij onderzoeken hiervoor nu verschillende inzamelingsmogelijkheden'.

Daarnaast nog even iets rechtzetten; op de website van de gemeente stond veel te lang en onterecht: 'De ondergrondse verzamelcontainers voor PMD zijn zonder pas te openen en toegankelijk voor iedereen'. Dit was onjuist: alleen met de milieupas zijn deze toegankelijk'.

Elektrisch Oplaadpunt
Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente De Bilt heeft op 9 augustus besloten tot het reserveren van 2 parkeerplaatsen ter hoogte van het Burgemeester van Heemstrakwartier (173/175) uitsluitend ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen. Het college is van mening, dat de parkeerdruk daar niet onevenredig hierdoor wordt aangetast en dat de bereikbaarheid van nooddiensten en de doorstroming voldoende zijn gegarandeerd. Het besluit is op 14 augustus bekend gemaakt in de Staatscourant. Tegen het besluit kan binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit bezwaar worden gemaakt.

De renovatie van het Heemstrakwartier in De Bilt heeft het predicaat 'historiserend' gekregen.
De twee locaties ter hoogte van de huisnummers 87 en 255 worden nog omgebouwd naar uitsluitend PMD.