Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk één van de herkenningspunten binnen de gemeente.
Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk één van de herkenningspunten binnen de gemeente. Foto: Henk van de Bunt

Brandweerkazerne Maartensdijk te bezichtigen

Algemeen

Op 8 september is er ook in De Bilt Open Monumenten Dag. Er is een prachtig programma samengesteld rondom het thema In Europa , waarbij monumenten, landgoederen, forten en bunkers de deuren openen, spannende verhalen verteld worden en naar muziek kan worden geluisterd.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn nieuwe monumenten gebouwd. In 1940 werd door architect Ch. L. Quéré een ontwerp gemaakt voor de nieuwe brandweerkazerne. Quéré was gemeentearchitect van Maartensdijk. Hij tekende ook de uitbreiding en de forse renovatie van het voormalige gemeentehuis van Maartensdijk.

Bezuinigingen
In verband met bezuinigingen werd het ontwerp vele malen gewijzigd. Het tufsteen werd vervangen door een andere handvormsteen en de dorpels en neuten werden niet in natuursteen maar in metselwerk en hout uitgevoerd. Het gebouw doet nog steeds dienst als brandweerkazerne. In de zogenaamde slangentoren werden de canvas slangen schoongemaakt en te drogen gehangen. Boven op de toren stond een koperen vaas. Grenzend aan de brandweerkazerne is een dienstwoning gebouwd. Deze wordt niet als rijksmonument aangemerkt.

Programma
De Historische Vereniging Maartensdijk presenteert zich om 11.00 en 14.00 uur met oude films van Maartensdijk en historisch materiaal. Ebbe Rost van Tonningen speelt op de accordeon. [HvdB]