Haalbaarheidsstudie afzonderlijke luierinzameling

Algemeen

De raadscommissie Openbare Ruimte van de Biltse gemeenteraad heeft gevraagd naar de mogelijkheid van een afzonderlijke inzameling van luierafval. Het College van Burgemeester en Wethouders beantwoordde onlangs deze vraag.

'In het kader van de verduurzaming van de afvalinzameling is onze doelstelling om in 2020 per inwoner nog maximaal 100 kilogram restafval per jaar in te zamelen. Intussen zijn de eerste resultaten van het terugdringen van het restafvalaanbod bemoedigend. Voor ouderen die om medische redenen incontinentiemateriaal gebruiken bestaat de mogelijkheid om gratis een grotere rolcontainer te gebruiken. Huishoudens met jonge kinderen, die voor hun luierafval een grotere rolcontainer gebruiken, betalen daarvoor het normale tarief'.

'In enkele gemeenten is al sprake van een afzonderlijke luierinzameling, hoewel de eerste operationele verwerkingscapaciteit voor luiers pas in de loop van 2018 beschikbaar komt. Deze verwerkingscapaciteit in de regio Nijmegen is reeds vol, maar zal eind 2019 worden uitgebreid. De verwerking van luierafval is overigens duurder dan van restafval'.

Het College heeft intussen aangegeven belangstelling te hebben voor de mogelijkheid van afzonderlijke luierinzameling zodra de verwerkingscapaciteit beschikbaar is. De daadwerkelijke aanmelding is nog afhankelijk van o.a. nadere besluitvorming. Het College verwacht de gemeenteraad in de eerste helft van 2019 nader te informeren. [HvdB]