Winnaars van NK Houthakken 2018: Jochem van de Bunt (L, 2e plaats), Wim Kuus (M, 1e plaats) en Vincent Kroon (R, 3e plaats).
Winnaars van NK Houthakken 2018: Jochem van de Bunt (L, 2e plaats), Wim Kuus (M, 1e plaats) en Vincent Kroon (R, 3e plaats).

Regio scoort goed op Houthakkersfeest

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 18 en zondag 19 augustus vond, in de Kuil van Drakensteyn in Lage Vuursche, voor de 32e keer het Houthakkersfeest plaats. Bezoekers konden weer genieten van speedcarven, houthakwedstrijden, NK sculptuurzagen, diverse demonstraties en natuurlijk was er ook veel vertier voor de jongste bezoekers.

Iedereen die graag in de natuur vertoeft, zal zich snel thuisvoelen op het Houthakkersfeest. Over het terrein stonden zo'n honderd stands met voor ieder wat wils: een hobby- en kunstmarkt, doorlopende demonstraties en activiteiten van de brandweer Baarn, boomverzorging, demonstraties van de Blackhorse linedance groep uit Hilversum, de jachthoornblaasgroep Eemland, optredens van het Eemkoor, een groep van 24 mannen uit de omgeving van de rivier de Eem, optredens van het Soester Knollenkoor, Jack Russel Races en demonstraties van schapendrijven.

Wedstrijden
Belangrijk onderdeel zijn de diverse onderlinge wedstrijden, zoals het NK Carving, waarbij een publieks- en een vakjury hun oordeel vellen over twee kunstwerken, gezaagd door de diverse deelnemers. Ieder van hen krijgt twee stamstukken toegewezen. Voor één stamstuk krijgen de deelnemers een paar uur de tijd om een mooi kunstwerk te maken, voor het andere stamstuk krijgt de deelnemer slechts een half uur de tijd, het zogenaamde speedcarven.

Houthakkers
Op zaterdag vonden de Houthakkerswedstrijden plaats om de titel 'Houthakker 2018. Jochem van de Bunt uit Westbroek eindigde op de tweede plaats. De Westbroekse hovenier doet al diverse jaren mee met de wedstrijden op het Houthakkersfeest en eindigde vorig jaar ook op de tweede plaats en twee keer eerder op de derde plaats. De wedstrijden bestaan uit diverse onderdelen, zoals '' boom omzagen', 'uitsnoeien' en het 'stamstuk doorhakken'. Van de Bunt: 'Deze wedstrijdonderdelen zijn heel zwaar, dus ik ben erg tevreden met mijn tweede plaats'. Winnaar werd dit jaar de uit Lage Vuursche afkomstige, maar tegenwoordig in Ugchelen wonende Wim Kuus.

De stam moet zo snel mogelijk van zijn takken worden ontdaan.
NK sculptuurzagen.
Eén van de onderdelen van het houthakken is 'Boom omzagen'.