De Homepage van het Online Museum De Bilt.
De Homepage van het Online Museum De Bilt.

Het Museum-on-line De Bilt, uniek in Nederland

Algemeen

door Henk van de Bunt

Het Online Museum De Bilt wil het culturele erfgoed van de gemeente bij elkaar brengen op één website. Daarbij wordt aandacht besteed aan alle aspecten van het verleden. Dat deze gemeente is ontstaan uit zes woonkernen, wil men benadrukken door op de homepage een ingang te plaatsen via de woonkernen Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek.

Bestuurssecretaris Anne Doedens: 'Met dit museum wordt een hiaat gevuld. De kernen van De Bilt hebben een geschiedenis die alleen in schrift al teruggaat tot de achtste eeuw. Wat van die geschiedenis restte kwam vaak terecht in archieven en musea buiten de gemeente en verdween soms naar het buitenland. Zo hangt een schilderij van Jan van Goyen van een dorpsgezicht met Petronellakapel in De Bilt uit 1623 in het Duitse Braunschweig, een zeventiende-eeuwse afbeelding van het Maartensdijkse jachtslot Toutenburg in een New Yorks museum en staat het beeld van de achttiende-eeuwse Groenekanner Joan Gideon Loten in de Westminster Abbey in Londen. 'Dat is heel jammer, want het gaat om unieke lokale stukken van bovenlokale betekenis.'

Partners
Partners van Online Museum De Bilt zijn het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Breukelen, Stichting Kunst en Cultuur De Bilt, de Historische Vereniging Maartensdijk, de Biltse Historische Kring d'Oude School, Bibliotheek Idea Bilthoven en het Comité Open Monumentendag. Er is overlegd met de Universiteitsbibliotheek Utrecht (afd. Bijzonder Collecties), het Utrechts Archief en Landschap Erfgoed Utrecht. Financiële steun is er ontvangen van de gemeente De Bilt, de Rabobank, het Van Ewijckfonds en de Rotary De Bilt-Bilthoven.

Bestuur
Het bestuur van het Online Museum De Bilt wordt gevormd door mr. A. Tchernoff (voorzitter), drs. A.J. Ditewig (vicevoorzitter), dr. A. Doedens (secretaris) en penningmeester de heer Th. Van der Lugt. De redactie wordt gevormd door dr. D.A. Berents (eindredactie), dr. A. Doedens en drs. P. van Hees. Van het Comité van aanbeveling maken mevrouw I. Bekking, de heer O. M. baron van Boetzelaer en de heer J. Croes deel uit.

Digitaal
Als je de trap afgaat in de Universiteitsbibliotheek in Utrecht (samenwerkingspartner) ontkom je er niet aan het gedicht van de Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze te lezen. Het 'verwoordt' prachtig het bijna gewoon worden - het niet meer kunnen ontlopen - van digitalisering; ook van boeken en geschriften:

Van oorsprong doet hij boeken in een kist.

Dat klopt nog steeds. Het is alleen een nieuw

soort kist, een zwarte doos die spint en zoemt,

duizend maal duizend maal duizend kabels

voeren data af en aan, het sneeuwt gegevens

in een glazen bol - iedereen mag komen kijken,

leren, lezen, schrijven. Je moet lastig zijn en lastig

blijven, zegt hij, die doos komt niet vanzelf vol.

Zorg dat je nieuw kiest boven oud, ontsluiten

boven stil bewaren, zoekvraag boven aanbod.

jij ziet een kast vol boeken; ik zie dragers,

informatie die ik openbaar wil maken, van

de oude wereld naar de nieuwe - een leeszaal

in je laptop, maar zo groot als de planeet.

Start
De officiële start van het Online Museum De Bilt - het eerste in Nederland - is op donderdag 30 augustus om 16.00 uur in de Mathildezaal van Gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven in aanwezigheid van burgemeester mr. Sjoerd Potters en wethouder drs. Dolf Smolenaers. Tijdens deze bijeenkomst zal de site officieel in gebruik genomen worden en zullen de mogelijkheden voor wie in cultuur en geschiedenis van de gemeente De Bilt geïnteresseerd is, voor jong en oud, voor scholen, verenigingen, particulieren en bedrijfsleven toegelicht worden.