Het restant nog van de Poolsterschool.
Het restant nog van de Poolsterschool. Foto: Henk van de Bunt

Nieuwbouw Melkweg

Algemeen

De gemeente De Bilt en Woonstichting SSW hebben op hoofdlijnen afspraken gemaakt over de invulling van het gebied aan de noordzijde van de Melkweg. Er komen ruim honderd nieuwe woningen, grofweg verdeeld in 30% sociale huur en 70% vrije sector koopwoningen.

In juni werden de voormalige schoolgebouwen van de Poolsterschool en de Jan Ligthartschool gesloopt. De toenmalige gebruikers verlieten begin juni het gebouw waarna de aannemer direct startte met de sloopwerkzaamheden.

Asbest
Uit onderzoek is gebleken dat in beperkte mate asbest aanwezig was in de gebouwen. Dat is niet zo vreemd voor gebouwen uit die tijd. Na plaatsing van de bouwhekken werd het aanwezige asbest verwijderd en afgevoerd. De sloop vond plaats op circulaire wijze; dat wil zeggen dat er werd gekeken welke materialen nog konden worden hergebruikt.

Olberslaan
In het bestemmingsplan is opgenomen om aan de Olberslaan een appartementencomplex te realiseren. De precieze locatie en invulling van de woningen en type woningen staat nog niet vast. De gemeente wil zoveel mogelijk groene en open ruimtes hier behouden. Door het verplaatsen van De Poolster- en de Jan Ligthartschool ontstaat er ruimte voor nieuwbouw aan de Orionlaan. Hier wordt een straat ontwikkeld die aansluit op de Weegschaal. De directe verbinding tussen de Weegschaal en de Melkweg komt dan te vervallen.

Bouwrijp
Na de zomerperiode worden de overige werkzaamheden voor het bouwrijp maken uitgevoerd. Dit houdt ook in dat de vergunningaanvraag en het ontwerp wordt uitgewerkt. Als de procedures volgens planning verlopen, kan in het najaar van dit jaar gestart worden met de verkoop van de woningen. De bouwwerkzaamheden starten dan eind 2018 / begin 2019. [HvdB]