Er staan met regelmaat meerdere vrachtwagencombinaties in de straat te wachten om te kunnen laden/lossen. Uitritten van aanwonenden en van AH-zelve worden met regelmaat geblokkeerd.
Er staan met regelmaat meerdere vrachtwagencombinaties in de straat te wachten om te kunnen laden/lossen. Uitritten van aanwonenden en van AH-zelve worden met regelmaat geblokkeerd.

Over verbouwen met of zonder vergunning en het verkeer

Algemeen

door Henk van de Bunt

Naar aanleiding van het artikel in de Vierklank van 18 juli jl. komen inwoners van De Bilt met een voorbeeld om 'zonder vergunning iets te doen aan de openbare weg'. Tegelijk wordt een groot verkeerstechnisch probleem aangeroerd. Ook de gemeente De Bilt werd om een reactie gevraagd.

Zaterdag 6 mei 2017 viel er een brief van Ahold Delhaize (AH) op de deurmat bij een aantal bewoners van de Herenweg in De Bilt waarin werd vermeld dat op maandag 8 mei gestart zou worden met de verbreding van de uitrit. De buurtbewoners waren verbaasd dat zij hierover niet geïnformeerd waren en ontdekten dat er ook geen aanvraag of afgegeven vergunning aan ten grondslag lag. De buurt informeerde de gemeente over de vergroting van de uitrit.

Afspraak
Met het besluit van het verkeerscirculatieplan en overlast bij een aantal woningen aan de Herenweg heeft één van de bewoners met de toenmalige wethouder de afspraak gemaakt dat de uitrit aan de Herenwegzijde smal zou blijven, vanwege de mogelijke hinderlijke lichtinval van auto's die de parkeerplaats verlaten'. In september 2017 in de vergadering van de Raadscommissie Commissie Openbare Ruimte is de vraag gesteld hoe het met de aanvraag van de uitrit is. Het antwoord van de wethouder is dan: 'Inmiddels is er een aanvraag gedaan voor de nieuwe situatie en inrichting. Omwonenden kunnen het verloop van de aanvraag nauwlettend volgen aan de hand van bekendmaking/kennisgeving. Gelet daarop zullen zij niet actief worden geïnformeerd over de aanvraag en de behandeling'. Op 27 december 2017 verleent de gemeente (achteraf) alsnog de omgevingsvergunning waartegen bewoners in beroep kunnen gaan.

Vragen
Bij de buurt komen opnieuw vragen boven, zoals 'Zou je dan kunnen stellen: Bouw maar raak. Als niemand iets opvalt of er last van heeft krijg je ook niets te horen?' Uit een kleine enquête, gehouden onder de woningen/bedrijven van de (lage) woningen van de Herenweg, blijkt dat iedereen tegen deze verbreding is. De Herenweg is al een doorvoerstraat naar het industrieterrein aan de Ambachtstraat. Er staan met regelmaat meerdere vrachtwagencombinaties in de straat te wachten om te kunnen laden/lossen. Uitritten van aanwonenden worden met regelmaat geblokkeerd. Wanneer er uitritten worden gemaakt van 5,60m breed (de doorgaande rijbaan is smaller) vraagt dit om problemen. Door zo'n brede uitrit te creëren verleg je het probleem van doorstroming op een prive-parkeerplaats naar de openbare weg (de Herenweg en de Looydijk). AH creëert zo over hun eigen parkeerplaats een gehele nieuwe sluiproute waar je kunt uitrijden naar de Herenweg, richting Ambachtsstraat en de Looydijk.

Routering en bebording
Communicatieadviseur Barry Smits antwoordt na zowel ambtelijke als bestuurlijke afstemming: 'Men hoeft lang niet voor iedere aanpassing of verbouwing een vergunning aan te vragen. Wanneer iets is aangepast terwijl er wèl een vergunning nodig was, moeten alsnog de stappen van het vergunningsproces worden doorlopen. Dat brengt uiteraard risico's met zich mee voor de aanvrager of eigenaar als de vergunning niet wordt verleend.

N.a.v. de wijzigingen aan het parkeerterrein van Albert Heijn in De Bilt hebben wij destijds contact opgenomen met het supermarktconcern. Dat heeft geleid tot een aanvraag voor de aangelegde uitrit en voor de gewijzigde uitrit. De omgevingsvergunning hiervoor is op 27 december verleend en gepubliceerd op de website www.overheid.nl. De vergunning is overigens verleend onder voorbehoud van een aantal aanpassingen. Zo moet de routering nog worden aangepast voor in- en uitrijden, inclusief bijbehorende bebording. Bovendien is de bezwaarprocedure nog niet afgerond'.

De Herenweg is veelal ook een door-voer-straat naar de Hessenweg.