De te plaatsen containers evenals de bewoners kijken nu al weken uit naar wat er verder gebeurt.
De te plaatsen containers evenals de bewoners kijken nu al weken uit naar wat er verder gebeurt.

Nog steeds grote onduidelijkheid over plaatsing containers

Algemeen

door Henk van de Bunt

In de maanden juni en juli plaatste de gemeente De Bilt op ruim 50 locaties in Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk bijna 90 extra ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en PMD. De plaatsing bij met name hoogbouw verloopt zowel communicatief als bij de daadwerkelijke uitvoering verre van soepeltjes.

Bewoners van de Sperwerlaan in Bilthoven probeerden eind 2017 de afvalinzameling van hun appartementen in andere banen te leiden; zij gaven aan bezwaar te maken tegen het gegeven dat hun (eigen) container verwijderd zou worden en dat hun afval in een ondergrondse container elders in de omgeving zou moeten worden gedeponeerd. Onlangs berichtte de gemeente, dat de container 'aan de overkant' niet is geplaatst, omdat ook andere mogelijke gebruikers niet gelukkig zouden zijn met de plaatsing ervan. In het laatste mondelinge contact daarover werd aangegeven dat handhaving van de bestaande situatie ook een optie was en dat eind juli zou worden beslist.

Vijverhof
De bewoners van huurflat De Vijverhof aan de Alfred Nobellaan 701-751 zouden ook een voettocht dienen te ondernemen alvorens hun huisvuil 'gestort' kon gaan worden in een nog te plaatsen ondergrondse container nabij verzorgingshuis Weltevreden. Het bewonerscomité noemde ook de moeilijke contacten met de gemeente: 'Het gemeentehuis is veelal niet bereikbaar en de betreffende medewerkers zijn er vaak niet'. Eind maart berichtte de gemeente: 'Vorige week is het onderzoek met betrekking tot de locatie bij uw appartementencomplex afgerond. Wij zijn het met u eens dat een situering aan de overzijde van de weg onwenselijk is. Wel nemen we ook efficiency mee in onze afwegingen. Als er combinaties te maken zijn doen we dat. In uw geval betekent het dat u de locatie zult moeten delen met de huishoudens van Alfred Nobellaan 607 - 687. Deze locatie is nog voorlopig, het College moet deze wijziging nog vaststellen. Hierbij zal uiteraard ook de omgeving nog betrokken worden'.

Landlust
Die omgeving (De Vereniging van Eigenaren van de buren 'Landlust' - Alfred Nobellaan 607-687), was en bleef hiervan onkundig. Rob Bouwmeester en Ruud Kuijer vertellen: 'Talloze inwoners zijn helemaal niet blij met dit beleid en zeker niet met de manier waarop dit beleid wordt ingevoerd en gestalte krijgt. Veel senior-bewoners van vooral de hoogbouw worden door dit beleid gedupeerd. Een loopje naar de stortkoker in hun appartementsgebouw moet plaatsmaken voor een tocht naar buiten het gebouw waar een drukke weg (Alfred Nobellaan) moet worden overgestoken om het afval kwijt te raken. Los hiervan heeft de gemeente zich - onbedoeld, maar waarschijnlijker welbewust - in eerste instantie niets gelegen laten liggen aan het feit dat er in een gebouw nog wel wat moet gebeuren, voordat de eigen afvalverwijdering kan worden afgesloten. Zo moet b.v. een groot aantal stortkokers worden afgesloten etc. Verenigingen van eigenaren/huurdersverenigingen zijn door de gemeente buiten dit hele verhaal gehouden en kennelijk dacht de gemeente 'dat lossen ze wel op'. Over de kosten werd zelfs helemaal niet gesproken'. In een brief van 29-01-2018 reageerde de gemeente: 'De locatie van de te plaatsen containers tegenover uw flat aan de oost(-over)-zijde van de Alfred Nobellaan blijft ongewijzigd. Het College heeft besloten de verenigingen van eigenaren een vergoeding te geven in de aanpassingskosten met een maximum van 750 euro per flat'.

Burgemeester
'De bewuste afdeling, die de leiding heeft van deze operatie - netjes benaderd met schriftelijk vragen - gaf pas thuis toen de vraagsteller wenste te worden doorverbonden met de burgemeester en aangaf zo nodig de publiciteit te zoeken. Begin juni werden de bewoners geïnformeerd, dat de ondergrondse containers bij Landlust op 3 juli zouden worden geplaatst. En ja hoor, na afsluiting van de weg verscheen een indrukwekkende stoet van managers, bulldozers, draglines, verplaatsbaar toilet en een colonne werkvolk. Met veel lawaai werd het trottoir opengebroken en een gigantisch gat gegraven. Tot grote verbazing van de omwonenden werd dit gat - zonder dat er een container was geplaatst - echter weer dichtgegooid, waarna de hele meute de wijk weer verliet. Toegegeven, wat naïef gedacht, je zou verwachten dat de gemeente - in het kader van behoorlijk bestuur - de betrokken bewoners van Landlust zou informeren aangaande de voortgang of het ontbreken daarvan. Niets daarvan; de bewuste afdeling gaf wederom niet thuis'.

Terug naar Vijverhof
Vertegenwoordigers van het bewonerscomité van de Vijverhof waren op 5 juli hiervan getuige: 'Ons werd daar verteld dat dit ook de locatie zou zijn voor De Vijverhof. Het is dat een niet bekende kabel van Stedin aanleiding was de werkzaamheden voortijdig te beëindigen, anders was men onverdroten doorgegaan. De chaos werd een paar weken later volledig en compleet, toen er ineens een grote vrachtwagen het parkeerterrein van De Vijverhof opreed en daar zonder enige informatie de nu 'geparkeerde containers' afleverde. Het is nu maar weer afwachten voor wie deze zijn bestemd'?

Gemeente
Wethouder Anne Brommersma: 'Inmiddels zijn 84 ondergrondse containers geplaatst. Bij zes locaties is de plaatsing inderdaad niet naar wens verlopen. De noodzaak tot aanpassing van deze zes locaties komt deels door het stuiten op kabels/leidingen die ondanks vooronderzoek niet in beeld waren. En in een enkel geval speelt ook het voortschrijdend inzicht na verder contact met omwonenden een rol, vanwege de ongewenste afstand van de geplande containers. Voor de zes locaties waar de containers nog niet gerealiseerd zijn, starten we een geheel nieuw traject, inclusief bewonersavond. Dit betreft locaties aan de Alfred Nobellaan (twee maal), Kleppermanweg (Westbroek), Hans Memlinglaan, Seringstraat en Sperwerlaan. Op de hoek Henrica van Erpweg/Akker zijn de containers wel geplaatst, maar voldoet de locatie niet aan de eisen. Ook hiervoor werken we aan een alternatief. Tot die tijd blijft de situatie op deze locaties zoals deze is. De bewoners die het betreft worden nog deze week schriftelijk over de stand van zaken en het vervolg geïnformeerd. Het spreekt voor zich dat containers die al op locatie wachten op plaatsing zo snel mogelijk zullen worden verwijderd, tot het nieuwe traject voor plaatsing op nieuwe locaties is doorlopen'.

De te plaatsen containers aan de overzijde van ‘Landlust’.
En intussen staan de (bedoelde) containers voor de Vijverhof en Landlust in afwachtende houding geparkeerd.