Logo vierklank.nl
Weg met de maden en de stank.
Weg met de maden en de stank.
Algemeen

Maden in de Kliko

Met het aanhoudende warme weer groeit het aantal ongenode gasten in de kliko's. De friemelende maden zijn niet echt aantrekkelijk, maar er valt wel iets aan te doen. We kwamen de volgende tips tegen.

Voorkomen

- Leg onderin de groene container een krant of stro. De afvalresten koeken nu niet aan, waardoor je geen last krijgt van maden. Maden houden van vochtige plekken en door de krant of het stro zorgt je dat het droog blijft.

- Wikkel vlees en vis in een krant of stop het in een biologisch afbreekbaar zakje voordat je het weggooit in de container. Zo voorkom je dat vliegen eitjes kunnen leggen, waardoor je ook geen last krijgt van maden.

- Zet de groene container af en toe op een kier. Maden hebben een hekel aan licht.

- Hang een pantykous met mottenballen in de container. Dit vinden ze zo stinken dat de maden je bak niet eens in willen.

- Strooi zand onder de rand van de deksel. Zo kunnen er geen eitjes gelegd worden.

Maden weg

- Leg een tak Hedera (klimop) in de kliko en de maden gaan dood.

- Lavendel is een 'natuurlijke' vijand van maden, dus als je dit in de bak gooit gaan ze dood. De kliko gaat er ook nog eens lekker van ruiken. Zowel verse lavendel, als een luchtverfrisser werken voor deze truc.

- Als de bak geleegd is kan je er een emmer kokendheet water (met azijn of groene zeep) ingooien. Doe de deksel er weer op, zodat de hitte in de bak blijft.

Stank weg

- Spuit de kliko regelmatig, na het legen, schoon met een hogedrukspuit of een tuinslang. Een vies klusje; even doorbijten. Laat de container goed opdrogen.

- Als je de gft-bak niet gebruikt voor compost kun je ook azijn of afwasmiddel gebruiken om de bak schoon te maken. Gebruik je het wel als compost, gebruik dan alleen water.

- Strooi onderin je kliko een beetje waspoeder en herhaal dit halverwege. Doe dit niet als je je gftafval gebruikt als compost.

- Zet de deksel op een kier. Zo komt er zuurstof bij het gftafval en gaat het niet stinken.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>