Logo vierklank.nl
Algemeen

Herdenking Japanse capitulatie De Bilt

Op dinsdag 15 augustus a.s. om 13.30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan en daarmee het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking wordt gehouden bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven.

In 2010 is voor het monument een nieuwe steen met plaquette geplaatst. Onder het monument is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen.

Bloemen
Bij deze herdenking zal ook de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek, aanwezig zijn. Omdat het de enige herdenking in deze regio is, wordt de herdenking steeds drukker bezocht. Ook komen er steeds meer jongeren hun respect en erkenning tonen. Dit jaar verzorgt harmonieorkest Kunst en Genoegen de muzikale omlijsting en de Taptoe. Na de herdenking kunnen bloemen worden gelegd bij het monument. De toeschouwers worden uitgenodigd zelf bloemen mee te brengen voor het defilé na afloop van de herdenking. Na afloop is er traditiegetrouw koffie of thee met spekkoek en kwee lapis.

Men wordt verzocht dinsdag 15 augustus rond 13.15 uur aanwezig te zijn zodat de herdenking precies om 13.30 uur kan beginnen. Voor meer informatie: mevrouw S. de Groot herdenkingscomité, tel. 30 2292532.

Herdenken
Sinds 1999 wordt op 15 augustus officieel gevlagd. Men wordt verzocht dinsdag 15 augustus de vlag te hijsen als erkenning en ter nagedachtenis aan allen die de oorlog niet hebben overleefd. Bij het monument hangt de vlag tijdens de herdenking halfstok. Na de twee minuten stilte gaat deze vol in top. Gelijktijdig start op 15 augustus de expositie van werken van Iris van Haaren in de ArtTraverse naast de hal in het gemeentehuis. Deze extra expositie met schilderijen en gedichten, kunstkaarten en boek is tot en met 18 september tijdens kantooruren gratis te bezoeken en is bereikbaar vanuit het gemeentehuis van de gemeente De Bilt.
 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>