Een tapijt van verdorde bladeren  onder de Lindebomen.
Een tapijt van verdorde bladeren onder de Lindebomen. Foto: KD

Het lijkt wel herfst

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Op het grasveld aan het Gerard de Witpad bij de Sint Maartenskerk in Maartensdijk lijkt het wel herfst. Vooral waar de Lindebomen staan is een tapijt van verdorde bladeren waarneembaar. Het veld onder de Platanen ligt bezaaid met afgevallen schors. Droogte en warmte eisen zichtbaar hun tol.

Deze waarnemingen waren onderwerp van gesprek met de Maartensdijkse hovenier Rik Mokveld, die dit ook al had waargenomen in het dagelijkse rondje met zijn honden. Rik: 'Het zijn niet alleen de Linden die hun blad laten vallen maar de (loof-)bomen doen dat om de verdamping te reguleren en zichzelf tegen totale uitdroging te beschermen. Als deze droogte nog langer aanhoudt gaat dat vele bomen de kop kosten want ze kunnen zich niet meer herstellen. Zeker nu deze maand droogte erbij komt wordt het echt kritiek voor het bomenbestand'.

Schors
'Platanen laten niet door de droogte hun schors vallen, maar door de warmte. Het is wel heftig hoe groot die schorsplakken kunnen zijn Je zou kunnen zeggen de boom is soort aan het 'vervellen'. 'Berken hebben al dood blad', vervolgt Rik 'vanwege hun oppervlakkige beworteling komen die niet bij het grondwater. Hetzelfde geldt voor de Rododendrons. Die laten eerst hun blad hangen om verdamping tegen te gaan maar die bladeren gaan nu zelfs indrogen'.

Krentenbomen
Ook Krentenbomen en -struiken hebben nu al verdord blad hangen. Als hout en takken nog verder indrogen zullen deze planten moeite hebben met overleven denkt Rik. 'Coniferen die soms binnen een week bruin kleuren hebben het sowieso al eerder te droog gehad. Gauw water erbij doen zal de conifeer niet meer doen opleven. Als je ziet dat bomen hun blad laten vallen en toch de kracht hebben om weer knoppen te gaan vormen hebben ze een redelijke kans om in het voorjaar door te groeien'.

Tip
Tot slot nog een tip van Rik Mokveld: 'Snoei even niet je coniferen of andere hagen want met deze warmte bevorder je daarmee de uitdroging. De plant krijgt snoeiwonden en blad gaat 'kneuzen' en daardoor kleurt blad snel bruin. Je kan van een struik wel wat takken insnoeien want daar reguleer je ook de verdamping mee. Van het loof moet je afblijven. Volgend voorjaar zullen we weten of met name de bomen zich weer in volle glorie zullen tonen'.

Door de warmte laat de Plataan zijn bast vallen. Het lijkt of de boom ziek is maar het is een overlevingsmechanisme.