Het Paraplulaantje op Beerschoten
Het Paraplulaantje op Beerschoten Foto: Walter Eijndhoven

Utrechts Landschap plaatst relict

Algemeen Natuur & Milieu

Utrechts Landschap heeft een bijzonder relict geplaatst aan het eind van het zogeheten Paraplulaantje op landgoed Beerschoten bij De Bilt.

Het paraplulaantje wordt in de volksmond zo genoemd, omdat het een zeer nauw laantje van beuken is in de vorm van een paraplu. Dit mysterieuze laantje is ontstaan nadat de oude berceau (loofgang; een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat), niet meer werd gesnoeid.

Gat
Aan het eind van het Paraplulaantje zit een gat. Utrechts Landschap heeft daar nu een klein relict geplaatst. Het relict is een geraamte, zoals die vroeger gebruikt werd om de berceau te vormen. Voor de aanleg van een berceau werd meestal een geraamte gebruikt waaraan de planten vastgebonden konden worden.

Wieg
Berceau betekent wieg in het Frans. Als je de loofgang zou omkeren, lijkt deze op een wieg vandaar de naam. Naast Paviljoen Beerschoten, het bezoekerscentrum van Utrechts Landschap, staat nog een berceau en deze is helemaal intact.

Berceaus stammen uit de tijd dat adellijke dames geen zongebruinde huid wilden krijgen. Een blanke huid was een schoonheidsideaal vanwege het statussymbool. Arme mensen werkten buiten op het land en hadden een zongebruinde huid. Rijke mensen hoefden niet op het land te werken en hadden een blanke huid volgens deze veronderstelling.

Wie meer wil weten over de berceaus en ze met eigen ogen wil zien wordt geadviseerd de gemarkeerde route Beerschoten van 4,5 km omgekeerd te wandelen.     (Judith van de Vlekkert)