Ko van Haaren
Ko van Haaren Foto: foto Jan Booi

Klusjesman van het eerste uur overleden

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op initiatief van de Stichting Welzijn Ouderen De Bilt werd op 1 december 1998 de Stichting Klein Karwei opgericht. Dankzij gelden van diverse sponsoren werd reeds een maand eerder een klussenbus aangeschaft en op 28 november 1998 deed vrijwilliger Co van Haren zijn eerste klus. Van Haren overleed op zondag 10 juni van dit jaar.

Drie dagen voor de eerste rit van Van Haren kreeg het toenmalig bestuur van de Stichting Klein Karwei de sleutels van het busje overhandigd, waarna vele jaren volgden van klussen voor 65-plussers, uitkeringsgerechtigden en mensen met een handicap.

Klemmende lade
'In de beginjaren van de stichting bestond het bestuur uit Mieke Hesp (voorzitter), Jan van Voorst als secretaris en Henk Nagtzaam als penningmeester', vertelt vrijwilliger en klusser Wim Hugens. 'En als bestuur kun je natuurlijk niet gaan klussen'. Er werd contact opgenomen met Co van Haren. Hij stemde direct in en op 28 november 1998 was zijn eerste rit een feit. Hugens: 'Co werd eropuit gestuurd voor een klemmende lade, zijn eerste klus. Een aantal jaren van gedenkwaardige karweitjes volgde, zoals de keer dat Co een slot van een garagedeur moest vervangen. Door allerlei omstandigheden behandelde hij echter de verkeerde garage'.

Leeftijdsgrens
Na drie jaar echter naderde de leeftijdsgrens. 'Vanwege de verzekeringsvoorschriften moest Van Haren na drie jaar alweer afscheid nemen van 'zijn' bus, omdat de leeftijdsgrens op 70 jaar werd gesteld. Hij was hier niet blij mee, wat vele jaren later bleek. Tot op 85-jarige leeftijd deed Van Haren nog allerlei klussen in en om zijn huis, maar ook voor familie, vrienden en bekenden'. Helaas ging korte tijd later de gezondheid van Van Haren snel achteruit en verhuisde hij met zijn vrouw naar Huize Weltevreden in De Bilt, waar hij in juni, op 89-jarige leeftijd, overleed.

Verhoging
Gelukkig blijft de Klussenbus nog wel een begrip in gemeente De Bilt, al krijgt de stichting geen 350 tot 400 klussen (zoals in de beginjaren) meer te verwerken. Hugens: 'Het aantal aanvragen daalt gestaag, maar wij moeten wel voldoen aan onze betalingsverplichtingen. De garagehuur voor de bus bedraagt 1000 euro per jaar, voor diverse verzekeringen zijn wij 800 euro kwijt, denk dan nog aan afschrijving van de bus, brandstof en gereedschappen en dergelijke en je komt al snel op een flink bedrag uit. Wij zien ons dus gedwongen om per 1 september de vaste bijdrage van 9 euro per hulpaanvraag te verhogen naar 12 euro'.

Meldpunt
Als iemand een probleem heeft is het 'Meldpunt Vrijwilligerswerk' iedere werkdag bereikbaar van 9.00 uur tot 12.00 op telefoonnummer 030 2287799. De coördinator neemt dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken op een maandag of een vrijdag. Bij grote drukte kan dit ook op een donderdag. Een van de vrijwilligers komt dan langs om het klusje te klaren. Voor problemen op radio- en tv-gebied heeft de stichting een eigen vrijwilliger ter beschikking, namelijk de heer Van Rhijn. Deze neemt zelf contact op met de aanvrager.

Voor meer informatie: www.meldpuntdebilt.nl