Logo vierklank.nl
Riet Schuurman heeft 20 jaar met veel plezier klanten thuis bezocht en ze veel leesplezier bezorgd.
Riet Schuurman heeft 20 jaar met veel plezier klanten thuis bezocht en ze veel leesplezier bezorgd.
Algemeen

Riet Schuurman verzorgt al 20 jaar Bibliotheek aan huis

Dit jaar is Riet Schuurman uit Maartensdijk al 30 jaar verbonden als vrijwilliger aan de bibliotheek in Maartensdijk; eerder een zelfstandige bibliotheek en tegenwoordig bekend onder de naam Bibliotheek Idea Maartensdijk.

door Kees Diepeveen

Menig Maartensdijker zal een boek hebben gelezen, dat door haar handen is gegaan. Ruim 20 jaar verzorgt Riet ook de Bibliotheek aan huis; mensen, die niet meer zelf naar de bibliotheek kunnen komen worden thuis door haar bezocht met een boekenpakket.

Nieuwe klanten
Ruim twintig jaar geleden kreeg Riet Schuurman het verzoek van vriendin Tine van Ginkel, die de Bibliotheekdienst aan huis verzorgde als vrijwilliger van de bibliotheek in Maartensdijk of zij haar hiermee wilde helpen. De leners woonden niet alleen in Maartensdijk maar ook in Westbroek, Groenekan en Hollandsche Rading en al die bezoeken namen best veel tijd in beslag. Riet: 'Ik ben meegegaan en vond het leuk. Toen hebben we afgesproken dat ik de nieuwe leners in Maartensdijk voor mijn rekening ging nemen en Tine haar bestaande klanten in Maartensdijk en die in de buitengebieden.

Intakegesprekken
Riet: 'De samenwerking verliep heel prettig. Tine van Ginkel deed de eerste contacten en intakegesprekken met nieuwe leners. Zij legde uit hoe het werkte en besprak de wensen. Aan de hand daarvan werd een boekenpakket samengesteld. Zo'n gesprek duurde al gauw een uur. Vaak ontstaan er daarna hele leuke contacten en bouw je relaties op'. Helaas is Tine van Ginkel vier en half jaar geleden overleden. Riet Schuurman is alleen doorgegaan met de Bibliotheekdienst aan huis.   

Grootletterboeken
'In het algemeen was er vraag naar drie soorten boeken' vervolgt Riet: 'De grootletterboeken, de luisterboeken en de gewone druk. Bibliotheek Idea Maartensdijk heeft een eigen collectie grootletterboeken maar we gingen ook regelmatig naar Bibliotheek in Bilthoven om daar grootletterboeken te lenen voor de klanten. De luisterboeken waren in het begin wel verkrijgbaar in Maartensdijk. Na een aantal jaren werd die service overgenomen door een landelijk orgaan waar men boeken en afspeelapparatuur zelf kon bestellen. Het was in die tijd zelfs mogelijk om een dergelijk apparaat via de zorgverzekering te krijgen'.

Bibliotheek Idea Maartensdijk
Inmiddels functioneert de bibliotheek (in De Vierstee) nu onder de naam Bibliotheek Idea Maartensdijk. In totaal omvat Idea in de regio zes bibliotheken waaronder Bilthoven. De Bibliotheekdienst aan huis is nog steeds actief. Als lid van de bibliotheek kun je nog steeds van deze service gebruik maken. Riet: 'Het aantal leners is de laatste jaren behoorlijk teruggelopen dus is er zeker ruimte voor nieuwe gebruikers van deze service'. Riet sluit af: 'Ik ga er dit jaar wel mee stoppen, maar de Idea bibliotheek zorgt wel voor continuering van deze service. Ik heb altijd met veel plezier de Bibliotheek aan huis verzorgd en vooral genoten van de leuke contacten die dat opleverde. De mensen keken echt naar je uit'.

De Bibliotheek aan huis wordt gecoördineerd vanuit Bibliotheek Idea Bilthoven. Voor nadere informatie kunnen belangstellenden contact opnemen via de site www.ideacultuur.nl of mailen naar: bilthoven@ideacultuur.nl.

Meer berichten