Aart van der Linden met een paar van zijn bijenkasten.
Aart van der Linden met een paar van zijn bijenkasten.

Open Imkerijdag groot succes

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

In het weekend van 14 en 15 juli hielden bijenhouders in Nederland de Landelijke Open Imkerijdag. Ook imkerij Mellinde aan de Koningin Julianalaan 63 in Maartensdijk was van de partij en ontving veel geïnteresseerden. Gedurende de hele zaterdag stond de deur open en konden bezoekers vragen stellen aan de imker.

Wat doet een imker eigenlijk? Hoe ontstaat honing? Hoe bouwen bijen hun raten? Hoe ziet een koningin eruit? En wat is het verschil tussen een dar en een werkster? Zomaar een greep uit de vele vragen waar de imker natuurlijk wel raad mee weet.

Kasten
'Onze imkerij heeft veel bezoekers over de vloer gehad', vertelt bijenhouder Aart van der Linden. 'En allemaal geïnteresseerden. Echt een goede open dag'. Er valt dan ook veel te vertellen over zijn vijftig bijenkasten. In elke kast huizen ongeveer 40.000 à 50.000 dieren. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken dan alleen maar bijen verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Honingbijen, maar ook de ongeveer 350 soorten andere bijen, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug.

Hoornaar
Van der Linden: 'Door de klimaatverandering staat onze bijen nog veel meer te wachten. Imkers krijgen steeds meer te maken met varroamijten en in de toekomst mogelijk met bijenkastkevers. Deze dieren zitten nu al in Zuid-Italië en komen steeds meer onze richting op. Ook de Europese hoornaar, een grote wesp, maakt nu zijn opwachting'. Hoornaars liggen op de loer bij bloemen en vangen bijen met hun grote klauwen. 'Van de week had ik er nog eentje te pakken, een beest van een centimeter of vier', vertelt van der Linden. 'Hij vloog vlakbij de bijenkasten. Gelukkig kan deze geen schade meer aanrichten'. De Europese hoornaar rukt vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland op, dankzij de opwarming van de aarde. En zelfs zijn nog agressievere neef, de Afrikaanse hoornaar, is twee jaar geleden al eens in Zeeland gesignaleerd.

Museum
Van der Linden houdt al zo'n veertig jaar bijen. Niet alleen in Maartensdijk, maar ook in Bilthoven,Lage Vuursche, Groenekan, Utrecht, Loosdrecht, Tienhoven en Bunnik heeft hij bijenkasten staan. 'Van huisuit ben ik bouwkundig tekenaar, tot ik een paar jaar geleden in de WW terechtkwam. Toen heb ik mijn hobby direct opgepakt en ben ik een imkerij begonnen. Sinds vorig jaar heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en nu run ik mijn eigen bedrijf'. Van der Linden heeft in de loop der jaren heel wat spullen verzameld die met bijen houden te maken hebben. 'In mijn achtertuin staat nu een museum over de imkerij', legt Van der Linden uit. Iedereen met interesse in de geschiedenis van de imkerij kan hier zijn/haar hart ophalen. Het museum is geschikt voor jong en oud. Ook groepen en scholen (tot ongeveer 12 personen) kunnen hier terecht. Er valt van alles te zien: een observatiebijenkast, een honingslingerruimte, collecties aardewerk honingpotten, spaarpotten, speldjes, oude honingpersen, gereedschappen en allerlei bijenkasten en -korven. Wie meer wil weten over de imkerij: www.mellinde.nl