Julia met haar prijzen en de mascotte van de WSC: een Alpaca.
Julia met haar prijzen en de mascotte van de WSC: een Alpaca.

World Scholar's Cup in Barcelona

Algemeen Sport

door Henk van de Bunt

Van 23 tot en met 27 juli heeft Julia (16) samen met leerlingen van het Alberdingk Thijm College (Hilversum)  en van Laar en Berg (VO-school Laren) deelgenomen aan de tweede ronde van de World Scholar’s Cup (WSC) in Barcelona.

De WSC in een jaarlijks internationaal academisch toernooi, bestaande uit drie rondes waar scholieren van over de gehele wereld aan deelnemen. Er wordt individueel en in teams van 3 scholieren gestreden om punten. De voertaal is Engels. Deelnemende landen in Barcelona waren onder andere: Nederland, Oeganda, Canada, Turkije, China en Zimbabwe. Er deden zo’n 2100 scholieren mee.

Vossenjacht
Julia vertelt: ‘Wij mochten gedrieën als team aan deze tweede ronde deelnemen na onze prestaties tijdens de nationale voorronde in Weesp afgelopen november. Daar sleepten we diverse prijzen in de wacht’. Tijdens het toernooi in Barcelona werden er individuele kennistoetsen gemaakt, waren er debatwedstrijden, moesten er essays geschreven worden en was er een grote teamquiz. Verder was er een vossenjacht om andere scholieren te leren kennen en deed Julia mee aan een excursie naar Girona samen met scholieren uit China en Oeganda. Ook presenteerden de scholieren hun land en cultuur tijdens een culturele markt en lieten ze hun talenten zien tijdens optredens op de talentshows. In de schaarse vrije tijd was er ook nog wat ruimte om de highlights van Barcelona te zien.

Prijzen
Julia heeft tijdens de WSC in Barcelona 9 medailles gewonnen: 3 gouden en 6 zilveren. Hiervan kreeg zij er 5 gekregen op basis van de prestaties van haar team en 4 op basis van haar eigen prestaties op het gebied van debatteren, het schrijven van een essay en de kennistoetsen over geschiedenis en sociale studies. Door met haar team als 9e te eindigen op de ranglijst van alle Europese teams en als 59e van alle deelnemende teams mag Julia nu in november a.s. meedoen aan de eindronde van de WSC op de universiteit van Yale in Amerika. Julia tenslotte: ‘Het was een prachtige, leerzame, maar ook intensieve week waar wij veel nieuwe ervaringen hebben opgedaan en er zijn contacten gelegd met scholieren van over de hele wereld. Heel veel dank ook aan al mijn sponsoren’.

!