Passagiers genieten van het landschap.
Passagiers genieten van het landschap.

Van snelfietspad naar fietsboot

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Via de snelfietsroute vanuit de gemeente De Bilt en Den Dolder naar Amersfoort is het maar een stukje fietsen naar de aanlegsteiger van de fietsboot naar Huizen of Spakenburg. Middenin het centrum van de Keistad wordt de fiets op de boot gezet en tuft de boot richting eerste aanlegsteiger in Soest.

Zondag 24 juni, op de eerste nationale Rietvelddag, is De Stijl fietsroute geopend met een feestelijk publieksevenement op de fiets: langs de fietsroute tussen Amersfoort en Utrecht staan tien beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen. De zuilen van 6,5 meter hoog symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. Bij de opening werd verteld dat de route verder wordt ontwikkeld tot een snelfietsroute in samenwerking met de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde met tien beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. Twee ervan sieren de gemeente De Bilt.

Vanaf De Bilt
De route kan met starten bij de rotonde Groenekanseweg. Met een flauwe bocht rij je 't Beukenlaantje in. Je komt dan langs het beeld 1917. Fiets verder langs het bedrijvenpark Larenstein tot aan Tweelingen. Sla hier rechtsaf richting Melkweg. Melkweg afrijden tot de rotonde en steek over de Hertenlaan in. Deze Hertenlaan gaat over in de 2e Brandenburgerweg. Bij de rotonde Leyenseweg sla je rechtsaf. Volgen tot je op de T-splitsing komt van de Soestdijkseweg Zuid en sla links af. Sla bij de eerstvolgende grote kruising rechtsaf de Boslaan in. Volg de bocht naar links de Sperwerlaan in. Helemaal doorrijden, steek de rotonde over en ga rechtdoor totdat de Sperwerlaan naar rechts afbuigt naar de Julianalaan. Rij de Julianalaan af tot deze splitst naar de Paltzerweg. Hier staat het beeld Sokkel. Fiets de Paltzerweg op tot aan de kruising met de Baarnseweg. (voor het verdere verloop van de naar Amersfoort zie: https://www.destijlutrechtamersfoort.nl.

Amersfoort
Bij station Amersfoort, vlakbij de P+R van Q-park staat het beeld Chogokin. Dit is het tiende en laatste beeld van de route. Je bent vanaf dit punt in ca. 5 minuten bij de binnenstad van Amersfoort waar ook het Mondriaanhuis is. De opstapplaats Amersfoort is begin- en eindpunt van de vaarroute over de Eem en het Eemmeer van de Fietsboot. Deze plaats bevindt zich aan de Grote Koppel ter hoogte van het Eemplein in de nieuwe Eemhaven bij de fiets- en voetgangersbrug nabij fietsknooppunt 99 (te bereiken via het Stationsplein, Stationsstraat, het Achterom en het Smallepad). De boot (met maximaal 110 personen) vaart rustig de haven uit, langs de woonboten en onder twee bruggen door. Beiden worden geopend door de brugwachter. Volgens Gerrit Prinsen, één van de vrijwilligers op de boot, fietst de brugwachter zo snel mogelijk naar de volgende brug, om ook die te openen voor de fietsboot.

Onderhoud
'Eind vorig jaar moest de boot het water uit voor 'groot onderhoud', vertelt Prinsen. 'Op de museumwerf in Vreeswijk werd zij stevig onder handen genomen'. Ondanks de jaarlijkse 'kleine beurten' heeft de 'Eemlijn', zoals de boot heet, veel te lijden onder alle weersomstandigheden. Prinsen: 'In Vreeswijk werd de Eemlijn op het droge getrokken en kon het onderhoud beginnen. Besturing, motor, het dek, alles werd grondig gecontroleerd en eventueel vervangen. Daarna is zij opnieuw geschilderd'. De boot ziet er nu weer spic en span uit en kan er voorlopig weer een jaar tegenaan.

Onthaasting
Ondertussen legt de Eemlijn aan bij de eerste aanlegsteiger aan de Kleine Melm in Soest. Fietsen worden uitgeladen van degenen die hun fietstocht in Soest willen vervolgen. Anderen die naar Baarn of verder willen, stappen op. Op de boot heerst een volledige onthaasting. Passagiers kijken naar het mooie polderlandschap dat rustig aan hen voorbijglijdt. Op naar Baarn. 'De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht en begint bij Amersfoort. Na ongeveer 18 kilometer mondt zij uit in het Eemmeer, bij Huizen en Spakenburg', vervolgt Prinsen zijn verhaal. 'Via de Barneveldse Beek, de Heiligenbergerbeek en de Lunterse Beek staat zij in verbinding met de Veluwe. De Eem is al een oude rivier en werd in de Romeinse tijd de Hemus genoemd', legt Prinsen uit.

Vrijwilligers
Na 3 kwartier varen komt de boot in Baarn aan. Ook hier stappen weer vele fietsers en wandelaars in en uit en gaat het verder naar Eemdijk. Ondertussen vertelt Prinsen: 'In 2002 is de Stichting Eemlijn opgericht, dankzij diverse subsidies van gemeenten langs de Eem, bedrijven en particulieren. Zo'n vijftig vrijwilligers zijn dagelijks in de weer om de boot in de vaart te houden. Ons break-even point ligt bij het vervoer van ongeveer 7.000 passagiers per jaar. En dat aantal hebben wij nu al bereikt, dankzij het al wekenlang aanhoudende zomerweer. Meestal maken zo'n 8.000 tot 10.000 fietsers en wandelaars gebruik van onze boot'. Tijdens de hele tocht tussen Amersfoort en Huizen/ Bunschoten-Spakenburg geeft de gids uitleg over het langsglijdende landschap, de geschiedenis van de Eem en diverse boerderijen. Ook de vele vogels worden niet overgeslagen. Eemland staat immers bekend om zijn vele weidevogels. Via Eemdijk komt de fietsboot uiteindelijk aan in Huizen (of Spakenburg). Vele fietsers stappen uit, sommigen blijven zitten, want over een half uur vertrekt de boot weer richting Amersfoort. Prinsen: 'In Spakenburg hebben wij een half uur pauze. Meestal haalt één van ons wel wat verse vis. Voor onze medepassagiers nemen wij dan ook iets mee, voor onderweg'.

Wie meer wil weten over deze boottocht door het Eemland/ 't Gooi: www.eemlijn.nl

De boot in de haven van Amersfoort.
Rijd de Julianalaan af tot deze splitst naar de Paltzerweg. Hier staat het beeld Sokkel.
Begin november 2017 is het beeld ‘Chogokin’ bij station Amersfoort geplaatst.
Wanneer je bij rotonde Groenekanseweg met een flauwe bocht ’t Beukenlaantje in rijdt kom je langs het beeld 1917.