Het leven van Fred Hisschemöller staat in het teken van het bij elkaar brengen.
Het leven van Fred Hisschemöller staat in het teken van het bij elkaar brengen.

Mensenverzamelaar Fred Hisschemöller over het Maatjesproject

Algemeen Algemeen

Onlangs presenteerde Mens De Bilt de 'Terugblik Mens De Bilt'. De verhalen zijn van mensen die vertellen over hun ervaring met Mens De Bilt en gaan over ondersteuning door het sociaal team, de activiteiten van steunpunt mantelzorg, begeleiding door het jongerenwerk en projecten van welzijn zoals de Boodschappenplusbus en het maatjesproject. Anneke Iseger tekende ook het verhaal van Fred Hisschemöller opp.

Hij was in de Tweede Wereldoorlog actief in het Utrechts Kindercomité, een verzetsgroep die zich bezighield met het laten onderduiken van zo'n 350 Joodse kinderen. Tot deze verzetsgroep behoorden vooral ongehuwde studenten. In 1946 werd hij docent aardrijkskunde en geschiedenis bij Jordan: 'Diens opvatting over lesgeven kwam overeen met mijn opvatting over gelijkheid en gelijkwaardigheid van mensen', vertelt Fred Hisschemöller nu.

Schakeltje
'Die opvatting heb ik niet alleen toegepast als schakeltje in het Utrechts Comité, maar ook in mijn manier van werken. Nog steeds heb ik contact met oud-leerlingen. Ik noem mijzelf dan ook wel een 'mensenverzamelaar'. Een paar maanden geleden zocht iemand van Mens De Bilt contact met mij: ik ben nu 95 jaar, was enkele jaren mantelzorger van mijn inmiddels overleden vrouw en behoor kennelijk tot de doelgroep van ouderen die eenzaam zijn'.

Maatje
'Ik ben echter ook vrijwillig medewerker van het Maatjesproject. Mijn eerste 'maatje' was een man die behoefte had aan 'contact op niveau', aan filosofische gesprekken. Hij bleek getrouwd te zijn en inmiddels ben ik met dit echtpaar bevriend geraakt. Regelmatig zitten we een middagje bij elkaar. Daarna werd ik via Mens De Bilt in contact gebracht met een dame die alleen woont. Ik heb nu zelfs al aangegeven dat ik nog wel een derde maatje aan kan. Mijn hele leven staat in het teken van het bij elkaar brengen van mensen. Eigenlijk hetzelfde wat Mens De Bilt nu doet, in de hoop hiermee de eenzaamheid te bestrijden'.

Filosofisch
'Hoewel ik 'eenzaamheidsbestrijding' een raar woord vind, wil ik graag meewerken aan dit doel. Zelf ben ik, mede omdat ik nog goed gezond ben, totaal niet eenzaam. Zo ben ik gisteren nog naar een filosofisch café in Leusden gefietst en bezoek ik in Bilthoven regelmatig concerten. Anderen zijn minder fortuinlijk, en hen wil ik graag helpen door eens in de zoveel tijd langs te komen om te praten.'