Adrie en Huib van der Velden aan de bonenpluk.
Adrie en Huib van der Velden aan de bonenpluk.

Komkommertijd betekent drukte in volkstuin

Algemeen Natuur & Milieu

door Guus Geebel

In de vakantieperiode worden in de media kleine nieuwsfeiten nog wel eens uitvergroot tot artikelen die zelfs de voorpagina halen. Het is komkommertijd en dus een periode van nieuwsschaarste. Waarom juist de komkommer hiervoor symbool staat is niet duidelijk. In de komkommerteelt is het juist een periode van grote drukte. Het woord 'komkommertyd' werd al in de achttiende eeuw gebruikt en komt ook voor in teksten van Multatuli.

Huib en Adrie van der Velden hebben een volkstuin van de Amateurtuinvereniging Het Kloosterpark in De Bilt, gelegen naast het KNMI. De vereniging werd op 1 juni 1979 opgericht en er zijn op het complex zo'n 325 tuinen waarvan er nu nog enkele vrij zijn. Huib en Adrie kregen daar zo'n dertig jaar geleden een tuin. Ze woonden zes jaar in Australië en zeven jaar geleden kregen ze weer een tuin in het Kloosterpark. In Australië woonden ze in Bendigo waar ze een grote achtertuin hadden met zware gele klei. 'Maar de groenten die we daar hadden waren niet lekker', vertelt Huib. 'Ik heb eens bloemkoolplantjes gepoot en kreeg tien hele grote bloemkolen. Ik heb ze allemaal weggegooid want ze waren niet te eten, dat gold ook voor de boontjes. Wel lekker waren de aardappelen, aardbeien en citroenen, dus die verbouwden we. Adrie ging in de aardbeientijd overal in de buurt aardbeien brengen.' Het tuinieren is voor allebei een levenshobby en ze vinden het heerlijk om te doen.

De Tuintjes
Huib van der Velden is geboren en getogen aan de Looydijk in De Bilt in een gezin met zes kinderen. 'Mijn vader had vroeger al een volkstuin aan de Tuinstraat in De Bilt. Dat was vroeger een zandpad. De rechterkant was toen nog niet bebouwd en daar waren allemaal volkstuinen. Het complex werd De Tuintjes genoemd. Als pa om een uur of vijf uit zijn werk kwam ging hij naar de tuin en de kinderen moesten dan zorgen dat ze met een flesje met thee voor hem klaarstonden. Dat dronk hij op en daarna ging hij spitten, aardappelen rooien en al die dingen meer en we moesten natuurlijk ook meehelpen in de tuin.' Adrie komt oorspronkelijk uit Utrecht en groeide op in Zeist.

Zomer
Op de tuin die ze nu in het Kloosterpark hebben is een schuurtje gebouwd waar spullen opgeslagen worden en waar ze ook bij regen kunnen verblijven. Ook hebben Huib en Adrie een waterpomp in de tuin zodat ze ook bij de huidige droogte alles goed nat kunnen houden. Ze telen sperziebonen, doperwten, kapucijners, bieten, uien, komkommers en aardbeien. De oppervlakte is ongeveer 150 vierkante meter. 'Als we met vakantie gaan doen we dat in mei, want in de zomer moet er geoogst worden en kun je eigenlijk niet met vakantie.' Zijn zoon doet het spitwerk, geeft als ze er eens niet zijn water en houdt dan de boel bij. Het seizoen voor de tuin begint in maart als de vorst uit de grond is. 'Mijn zoon spit het land dan om. Wij zijn liefhebbers van zomergroenten en als die eraf zijn is het een kwestie van schoonhouden en wordt de tuin winterklaar gemaakt.' De diepvries is dan weer goed gevuld.

Inspectie
De contacten met andere volkstuinhouders zijn heel goed. Het bestuur beoordeelt regelmatig het gebruik van de tuinen en dan kunnen er gele of rode kaarten uitgedeeld worden. Met een rode kaart moet je vertrekken. De tuinders zijn heel verschillend evenals wat ze in de tuin verbouwen. Ze komen overal vandaan. Mensen met een andere culturele achtergrond telen vaak groenten uit hun land van oorsprong. 'Het doet ons altijd heel goed als het bestuur een inspectieronde houdt en dan zegt dat het er hier netjes uitziet.'

Afbeelding