Logo vierklank.nl
Het waterpeil in de vijver van de dierenweide zakt, maar levert vooralsnog nog voldoende mogelijkheden voor een bad.
Het waterpeil in de vijver van de dierenweide zakt, maar levert vooralsnog nog voldoende mogelijkheden voor een bad.
Natuur & Milieu

Record-weinig regen in juli

Deze julimaand wordt waarschijnlijk record-weinig regen gemeten. Landelijk gemiddeld viel tot dusver een verwaarloosbare hoeveelheid van 1,5 mm. Tot aan het einde van de maand komt hier naar verwachting slechts 1-10 mm bij. Het record voor de kleinste hoeveelheid regen in juli staat nu nog op 1921 met 16 mm. Normaal valt in juli 78 mm regen. Het neerslagtekort komt eind juli uit boven recordjaar 1976.

Het gebrek aan neerslag in juli volgt op een uitzonderlijk droge junimaand. Toen viel landelijk gemiddeld 29 mm tegen 68 normaal. In De Bilt was sprake van een record met 11,8 mm. Deze maand viel daar tot dusver slechts 0,1 mm, terwijl het julirecord op 11,4 mm staat. Het uitblijven van regen is niet de enige reden, dat de droogte zo toeslaat in ons land. Er is ook al maandenlang sprake van veel verdamping door hoge temperaturen in combinatie met veel zonneschijn.

Warmst
April was de op twee na warmste sinds 1706, maar verliep erg nat. Verdamping en neerslag hielden elkaar toen in evenwicht. In mei was het zonnig en recordwarm. Hierdoor verdampte 80 mm meer dan dat er viel. Op verschillende dagen kwam het tot zware buien met wateroverlast. De plensregens spoelden rechtsreeks sloten en rioleringen in, waardoor het niet de bodem in kon zakken. Vanaf juni viel steeds minder regen en was het (zeer) warm.

Neerslagtekort
Deze julimaand is het voortdurend zeer warm en ook zeer zonnig. De zon heeft landelijk gemiddeld al circa 226 uur geschenen, waar we de zon normaal in heel juli 212 uur kunnen zien. Met nog elf dagen te gaan behoort ook een zonurenrecord tot de mogelijkheden. Dit staat nu op 316 uur gemeten in 2006. Op een zonnige dag verdampt gemiddeld 5 mm vocht per dag, terwijl er niets valt. Deze week is het zeer warm met in het binnenland tropische temperaturen en zal 5-7 mm per dag verdampen. Slechts zeer lokaal kan het een keer tot een bui komen. Het tekort stijgt en is op 25 juli vergelijkbaar met 1976. Aan het eind van de maand is het neerslagtekort met circa 275 mm groter dan in 1976. Toen was het tekort op 31 juli 267 mm.

Of de droogte uiteindelijk net zo ernstig wordt of erger dan in 1976 hangt af van het verloop in augustus. In 1976 was het in augustus kurkdroog, zeer zonnig en warm. Hierdoor liep het tekort op naar 363 mm. Ook in andere jaren kwam de ergste droogte pas in augustus.      (Bron Weeronline.nl)

Meer berichten