Logo vierklank.nl
Peter fotografeert graag het leven om zich heen, zoals op de hoek Korte Poten en Koediefstraat in ’s-Gravenhage
Peter fotografeert graag het leven om zich heen, zoals op de hoek Korte Poten en Koediefstraat in ’s-Gravenhage (Foto: Peter van Raaij)
Kunst & Cultuur

Peter fotografeert graag het leven om zich heen

Vrijdag 6 juli opende wethouder Dolf Smolenaers (o.a. cultuur) de jaarlijkse expositie van leden van Fotoclub Bilthoven die gehouden wordt in de Traverse van gemeentehuis Jagtlust. De expositie loopt t/m dinsdag 7 augustus.

door Henk van de Bunt

Ook dit jaar werd de Fotoclub weer in de gelegenheid gesteld door de Gemeente om in de Traverse te exposeren. Dertig leden schreven hiervoor in waardoor er 64 foto's te bekijken zijn. Hoewel Maartensdijker Peter van Raaij zijn hele leven belangstelling heeft gehad voor fotografie, behoorde hij niet tot de inschrijvers. In de Camaraad (verenigingsblad van de fotoclub) lezen we mee met Jeanette Kok, wanneer zij deze veelzijdige Maartensdijker nader voorstelt.

Amsterdam
Peter (77) en Rieke van Raaij hebben een brede belangstelling en zitten vooralsnog niet stil. Peter werd geboren op 8 april 1941 in Amsterdam waar hij zijn hele jeugd heeft gewoond. Zijn moeder kreeg op een dag haar nichtje uit Duitsland op bezoek die haar vriendin Rieke had meegebracht. Het klikte meteen tussen Peter en Rieke. Via een collega van zijn vader wist Peter dat er leuk huis te koop kwam in Maartensdijk en dus trouwden Rieke en Peter in 1969 en vestigden zij zich aan de Emmalaan in Maartensdijk. Ze kregen een zoon en een dochter. Rieke werkte o.a. in het ziekenhuis Berg en Bosch en als avondhoofd bij de Bremhorst. Inmiddels woont er een dochter in Leusden en heeft hun zoon een elektrotechnisch bedrijf in De Bilt. Het echtpaar heeft ook een kleinzoon en -dochter. Prachtige foto's van hen sieren de woonkamer.

Doka
Het ingenieursbureau waar Peter werkte had ook een fotoclub met een doka; daar maakte Peter kennis met het maken van dia's. Bij een volgende werkgever werkte hij als technisch ontwerper en zijn werkzame leven beëindigde hij als technisch voorlichter bij het waterleidingbedrijf Hydron (nu Vitens). Hij begon met fotograferen met een Kodak 'klapcamera' van zijn vader, die stuurman was op de grote vaart en op zijn bestemmingen  graag fotografeerde. 'Daar zat een rolfilm in en maakte opnamen van 6 bij 9 cm', vertelt Peter. 'Zelf had ik een soort wisselzak gemaakt waarin ik de volle film in het donker in een ontwikkeltank spoelde. Waarna ik vervolgens, in volle daglicht, deze film ontwikkelde'. De eerste camera die Peter zelf kocht was een Practica spiegelreflex kleinbeeldcamera waarmee hij aan de slag ging op vakantie naar het voormalig Joegoslavië. Tegenwoordig natuurlijk met een digitale spiegelreflexcamera.

Fotografie
Peter heeft het geluk gehad dat bij bijna al zijn werkgevers ook belangstelling was voor fotografie. Eén bedrijf had o.a. werk verricht voor een studio van fotograaf Paul Huf. Het bedrijf had ook een fotoclub, die op enig moment een interne fotowedstrijd organiseerde. Paul Huf werd gevraagd om te jureren. De clubleden vonden de foto van Peter een rotfoto, maar Huf vond zijn foto juist de beste. Als winnaar mocht Peter een paar keer meelopen met de beroemde fotograaf. Hij leerde van hem vooral kijken. Kijken naar je omgeving of het te fotograferen object. Die lessen hebben hem zeker geholpen bij het vastleggen van zijn favoriete onderwerpen. 'Ik fotografeer graag het leven om mij heen en ook op vakantie. Nu ga ik vaker op stap met een vooraf bedacht idee waarvan ik een serie wil maken'. Hij maakt AV-series, beelden ondersteund door muziek en/of spraak. Voorbeelden hiervan waren op de fotoclub Bilthoven te zien: een mooie serie van het Postkantoor in Utrecht, van het verbouwde Vredenburg en van het moderne hoofdkantoor Hydron, toen nog met fraaie kunstobjecten.

Schilderen en tekenen
Naast fotograferen doet Peter nog veel meer. Zo geeft hij schilder- en tekenles aan volwassenen in de gemeenschapsruimte van Toutenburg in Maartensdijk. De eerste maanden van het jaar helpt hij voor de FNV mensen met invullen van de belastingpapieren. Ook was hij vicevoorzitter van het bestuur van de katholieke kerk in Maartensdijk en zijn hij en zijn vrouw lid van de Historische Vereniging Maartensdijk. Voor zijn ontspanning zit Peter soms achter de pc om te vliegen. Hij heeft er namelijk een semiprofessioneel simulatorprogramma op geïnstalleerd.

Ook kunnen Peter en zijn vrouw enorm genieten van muziek en kunst. Tenslotte gaat Peter, alleen of samen met Rieke, graag naar musea, want 'ja, je moet je toch ook verdiepen in zowel de oude als de modernere kunst'.

Meer berichten