Afbeelding

Eerste zomerhelft record-droog

Algemeen Natuur & Milieu

Op veel plaatsen is de eerste helft van de meteorologische zomer record-droog verlopen. In de periode van 1 juni t/m 15 juli viel veelal niet meer dan 15 millimeter. Daarmee gaat de eerste zomerhelft van 2018 als record-droog de boeken in.

Het droogst was het in Vlissingen met 1,8 millimeter regen van 1 juni t/m 15 juli. In het Zeeuwse Wilhelminadorp viel 5,5 millimeter. Het was ook extreem droog op veel plaatsen in Noord-Brabant; zo kwam in de neerslagmeters in Gilze-Rijen slechts 2,5 millimeter terecht.

KNMI
Bij het KNMI in De Bilt viel 12,5 millimeter. Sinds 1906, het begin van de neerslagmetingen in ons land, is het in deze regio niet zo droog geweest. Vooral de uitzonderlijke droogte in juni, maar ook de zeer droge eerste helft van juli hebben bijgedragen aan dit record. Het oude record is niet eens zo oud, het dateert uit 2006, toen er 16,4 mm viel in Hupsel (Gelderland). Het oude record voor De Bilt was 25,5 millimeter, ook uit 2006. Daar is men dus flink onder gedoken. De normale hoeveelheid regen in de periode 1 t/m 15 juli is ongeveer 110 mm, gemiddeld over het land. Wat er dit jaar is gevallen, is dus hooguit een tiende van normaal.

Droogteperiode
Wanneer er op een locatie in een periode van 20 aaneengesloten dagen geen meetbare neerslag valt, is er sprake van een droogteperiode. In grote delen van het land is daar al enige tijd sprake van. Op een enkele plek is het sinds 7 juni al aanhoudend droog. Vorige week dinsdag vielen er enkele buien, waardoor op verschillende plaatsen de droogteperiode is geëindigd. Een nieuwe droogteperiode, dus 20 aaneengesloten dagen zonder meetbare neerslag, zit er niet in.

Vanaf dinsdag kans op buien
Wanneer gaat het dan wel weer regenen? Dit weekend en ook maandag was het nog overal droog met flink wat ruimte voor de zon. Heel misschien dat er door de warmte in het uiterste zuidoosten een enkele regen- en onweersbui zou zijn gevallen. Vanaf dinsdag was er op meer plaatsen dagelijks kans op een regen- of onweersbui. Deze buien lossen echter de droogte nog niet op. Het neerslagtekort is inmiddels opgelopen naar ruim 200 millimeter gemiddeld over het land. De droogte is het meest uitgesproken in het noorden van de Achterhoek, met een neerslagtekort van lokaal meer dan 250 millimeter. Kortom, er is nog flink wat neerslag nodig om het neerslagtekort serieus te verminderen. (bron Weerplaza)