Logo vierklank.nl
Stijn, Thijs, Abram, Ruben en Joost hopen een mooie Trabbie te winnen.
Stijn, Thijs, Abram, Ruben en Joost hopen een mooie Trabbie te winnen.
Sport

Crossen door Europa, de Budapest Rally

Wie wil niet eens lekker met een opgepimpte wagen door Europa toeren? Harde claxons en sirenes, vlaggen op de wagen en kachelen maar. Voor velen een droom, die meestal niet uitkomt. Stijn, Thijs, Abram, Ruben en Joost uit De Bilt durfden de uitdaging aan en rijden deze week de Budapest Rally, een toertocht door tien Europese landen.

door Walter Eijndhoven

Het idee ontstond twee jaar geleden. De vijf Biltse vrienden gaan al jaren samen op vakantie, maar wilden weleens iets anders. Tot deze rally, twee jaar geleden, op hun pad kwam. Vorig jaar meldden de vrienden zich, om mee te doen, maar was het aantal plaatsen al vergeven.

Auto's
Deze week zijn zij echter wel van de partij. 'Voor deze rally hebben wij twee auto's aangeschaft', vertelt Abram. 'Een volvo 850 uit 1994, met enkele pk's en een twintig jaar oude renault Safrane met 180 PK en 390.000 kilometer op de teller. Beide auto's hebben wij voor een prikkie gekocht en helemaal opgepimpt naar onze smaak'. Beide auto's zien er dan ook heel mooi uit: een geheel goudkleurige Safrane en een in schutkleuren geschilderde volvo, beiden compleet met diverse toeters en bellen.

Bijzondere auto
Het concept van de rally is simpel. Ieder team moet met een zo bijzonder mogelijke auto aan de start verschijnen. De rally start vanuit diverse plaatsen in Europa, Amsterdam, Brussel en Parijs. Voor Nederland is dat Amsterdam. Zaterdagochtend 14 juli was de start voor het Biltse team, om 7.00 uur. 'Die start is best nog spannend, want de auto's moeten eerst nog een keuring ondergaan, voordat wij mogen vertrekken', vertelt Ruben. 'Als wij deze eenmaal achter de rug hebben, gaat het feest beginnen', vult Abram zijn teamgenoot aan. 'Iedere dag rijden wij tussen 100 en 650 kilometer. Onze eerste overnachting is in het Zwarte Woud'. Natuurlijk is dit een rally, onderweg kunnen punten worden verdiend door het uitvoeren van een aantal challenges. Via diverse checkpoints vinden de deelnemers hun weg door naar het volgende doel. Joost: 'Aan het eind van iedere etappe kamperen wij op een gezellige camping en elke avond is het feest en dat een week lang'.

Kroatië
Nederlandse deelnemers rijden vanuit Amsterdam naar het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Vervolgens gaat de rally via Liechtenstein, Zwitserland, Venetië, Plitvice (Kroatië) naar Hongarije om de laatste dag in Budapest aan te komen. Het thema van de rally is 'Hollywood'. Alle teams moeten hun auto veranderen in een legendarische vierwieler uit een bekende film. De mooiste auto krijgt de meeste punten en natuurlijk zijn punten te verdienen via diverse opdrachten onderweg. Thijs: 'Aan het eind van de rally valt een mooie prijs te winnen, namelijk een goudkleurige trabant, je weet wel, zo'n trabby uit voormalig Oost-Duitsland. Gaaf, toch?'

Na het interview vertrekken beide opgepimpte auto's vanaf de parkeerplaats bij tv. FAK. Vele voorbijgangers kijken achterom, vanwege de herrie die beide auto's maken. Op naar Budapest.

Voor meer informatie over de rally: www.budapestrally.org

Meer berichten