Logo vierklank.nl
Wethouder Dolf Smolenaers tijdens de opening van de jaarlijkse expositie van fotoclub Bilthoven.
Wethouder Dolf Smolenaers tijdens de opening van de jaarlijkse expositie van fotoclub Bilthoven.
Kunst & Cultuur

Fotoclub exposeert in Traverse

Vrijdag opende wethouder Dolf Smolenaers de jaarlijkse expositie van leden van Fotoclub Bilthoven in de Traverse van gemeentehuis Jagtlust. De expositie loopt t/m dinsdag 7 augustus.

door Henk van de Bunt

Ook dit jaar werd de Fotoclub weer in de gelegenheid gesteld door de Gemeente om in de Traverse te exposeren. Jeannette Kok (PR) vertelt: 'Dertig leden doen mee met de expo met 2 of drie foto's. In totaal hangen er 64 foto's, waaronder veel afbeeldingen van de natuur in onze omgeving. Ook reisonderwerpen zijn gefotografeerd'. Kok vertelt, dat de fotoclub in het voorbije seizoen zeker 7 nieuwe leden heeft mogen begroeten; de gemiddelde leeftijd van de leden ging daardoor flink naar beneden.

Thema
Voorzitter Wim Kastelijn verwelkomt wethouder Smolenaers, de fotoclubleden en overige belangstellenden: 'Voor ons is het een jaarlijks hoogtepunt om ons beste werk in de kunsttraverse te exposeren. De expositie heeft geen thema, we exposeren ons beste werk van de afgelopen periode. Dat doen we zo ieder jaar. En wanneer je langs de foto's loopt dan zul je ook niet echt een thema ontdekken, behalve dan dat er erg veel natuur te zien is. Ook over de plaats waar de foto is gemaakt is geen thema in te ontdekken. Foto's van de noordpool, zuidpool, voor wie het wat dichter bij huis zoekt: dierenpark Amersfoort, Spoorwegmuseum. Als ik toch een thema van de voorbereiding moet noemen dan is het 'nieuw'. Nieuw is ook dat we dit jaar veel nieuwe leden hebben geworven, waarvan een aantal ook al hun bijdrage hebben geleverd aan de voorbereidingen van de expo'. Kastelijn verwelkomt ook de nieuwe beleidsmedewerker van de Gemeente De Bilt Esther van Steenbergen, waarmee het erg plezierig samenwerken is.

Vlieg
Wethouder Dolf Smolenaers: 'Ik heb de fotograaf altijd gezien als de spreekwoordelijke 'vlieg op de muur', de man of vrouw achter de lens, die het liefst verborgen blijft en tegelijkertijd zoveel ziet en vast wil leggen. Heel anders dan de vakantiefotograaf die juist aandacht trekt en iedereen naar het kastje wil laten kijken. Het werk van een fotograaf lijkt me ook wel eens eenzaam, je werkt alleen. Maar bij fotoclub Bilthoven komen ze samen, iedere twee weken, ze becommentariëren elkaars werk, en dat doen ze al 28 jaar, wat een reis!. Het resulteert is een divers geheel; Ik moet bekennen dat ik ook één van die mensen was die informeerde naar het overkoepelend thema. Maar ondanks dat samenkomen, discussiëren en het gezamenlijk reizen (op safari gaan zoals ze het noemen) is het individuele karakter van de fotografen in deze 'best of' tentoonstelling gebleven'.

Rat
'De foto's gaan van abstracte kunst - je herkent van sommige foto's niet dat ze bijvoorbeeld op Utrecht Centraal zijn genomen - tot het vastleggen van een dier op een technisch zo goed mogelijke manier. Je kunt de haren op de pootjes tellen. Daarnaast vertellen sommige foto's een verhaal, met behoorlijk wat symboliek. De positie van de foto met de rat, die in de Traverse het dichtst bij de werkkamers van de bestuurders hangt, is vast niet voor niets zo gekozen.
Wat dat betreft lijkt het nemen van een foto - een verhaal proberen te vertellen in één enkel beeld - heel veel op mijn werk als muzikant, dat ik voor mijn wethouderschap deed. Je neemt mensen mee op een reis, soms concreet, soms abstract. En deze tentoonstelling neemt je mee op reis door de hoofden en het werk van de fotografen. Ik wil de fotoclub danken voor het harde werk, het categoriseren, in lijsten plaatsen, ophangen. Ze hebben dit gedaan in de volle zon, in de Art Traverse, waar het dik boven de dertig graden is geworden. En die passie zie je eraan af'.

Meer berichten