Het diamanten bruidspaar Van Bovenend met de burgemeester.
Het diamanten bruidspaar Van Bovenend met de burgemeester.

Pofbroek voorkwam liefde op het eerste gezicht

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Woensdag 4 juli was het zestig jaar geleden dat Gerrit van Bovenend en Gerrie Stuivenberg elkaar in Jagtlust het jawoord gaven. Hij was 25 en zij 22 jaar oud. Burgemeester Sjoerd Potters kwam het echtpaar thuis in De Bilt feliciteren met dit huwelijksjubileum.

Gerrit van Bovenend is geboren in Amersfoort, maar groeide op in een huisje in het bos van landgoed Vollenhoven achter boerderij Den Eijck. Zijn ouders kwamen daar in 1936 wonen toen zijn oma overleed en opa alleen in dat huisje achterbleef. Die kon niet voor zichzelf zorgen. Gerrit was toen drie jaar. Toen zijn vader in Amersfoort zonder werk kwam kon hij aan de slag bij de eigenaar van Vollenhoven Van Marwijk Kooy waar hij vier jaar werkte. Gerrie komt uit Bilthoven en groeide op in de Rembrandtlaan. Toen ze twaalf was verhuisde ze naar de Hertenlaan.

Gerrit en Gerrie zagen elkaar voor het eerst bij een feestavond in Concordia, destijds bioscoop en verenigingsgebouw in Bilthoven. Dat leverde beslist nog geen klik op want Gerrie knapte af van de pofbroek die hij droeg. 'Later kwam ik hem weer tegen bij Doek in Bilthoven. Hij had toen een gewone lange broek aan en toen vond ik hem wel leuk. We kwamen aan de praat en van het een kwam het ander. We maakten  afspraakjes, gingen zaterdags vaak naar de markt in Utrecht en maakten fietstochtjes. De eerste kusjes waren in de poort bij het huis van de ouders van Gerrie in de Hertenlaan als hij haar thuisbracht. Ze trouwden toen ze een bovenwoning in de Seringstraat in De Bilt konden huren. 'We kochten het meubilair van de mensen die daar woonden want die gingen emigreren', vertelt Gerrie. 'Gerrit heeft me op de trouwdag 's avonds over de drempel gedragen', zegt ze lachend.

Vier jaar later brak Gerrie haar been door een val. Ze belandde voor zes weken in het ziekenhuis en bleek ook nog zwanger te zijn. Omdat we boven woonden en traplopen niet ging verbleef ze negen maanden in het huis van haar moeder. 'Toen het been genezen was kon ik weer naar huis. We kregen al gauw een grotere bovenwoning in de Beatrixlaan. Later verhuisden we daar naar een benedenwoning en toen rond 1970 de woningen op de Albert Schweitzerweg in De Bilt werden opgeleverd verhuisden we daarheen en woonden er 32 jaar. Sinds 2002 wonen ze in de huidige woning. Het echtpaar kreeg drie kinderen, allemaal zonen. 'De dochters kwamen daarna vanzelf', vertelt Gerrie lachend. Er zijn zes kleinkinderen.

Gerrit was een Volkswagenmonteur in hart en nieren. 'Ik heb 44 jaar onder de auto's gelegen. Ik ben begonnen bij Pon in Amersfoort. Toen het bedrijf overging naar Leusden moest ik in militaire dienst. Ik zat 24 maanden in dienst bij de technische troepen in Wezep, waar ik een goede technische opleiding kreeg en alle rijbewijzen haalde.' Hij werkte vier jaar bij garage Honders in Utrecht daarna bij Zuidema op het Jansveld. Na 16 maanden zonder werk kreeg hij een baan als chauffeurmonteur bij Agterberg waar hij twaalf jaar werkte. Gerrie heeft in de huishouding gewerkt en in de avonduren bij de Grontmij. 'Ik wilde kapster worden, maar dat mocht niet van mijn vader want er waren in die tijd veel luizen.'

Het echtpaar blijft goed in beweging en zit op gymnastiek. Ze zijn veel naar de camping geweest en Gerrit heeft vier jaar een tuintje gehad. Ook waren ze actief bij de toneelverenigingen Klein maar Dapper en Steeds Beter. De diamanten bruiloft werd op zondag 8 juli gevierd. 'Om het zestig jaar vol ter houden moet je geven en nemen en elkaar af en toe de waarheid zeggen, dan hou je het goed', zegt Gerrie.