Groep 5 is geconcentreerd bezig met de bouw van een speelhuisje.
Groep 5 is geconcentreerd bezig met de bouw van een speelhuisje.

Kinderen van Het Zonnewiel bouwen peuterspeelhuisje

Algemeen Jeugd

Vrijeschool Het Zonnewiel organiseert ieder jaar een bouwproject voor groep 5. In juni hebben de kinderen een speelhuisje gebouwd voor de peuters van Kindercentrum Weltevreden.

Rond de leeftijd van 9 jaar zitten kinderen in een nieuwe fase van hun identiteitsontwikkeling. Door zelf een huis te bouwen, kunnen de kinderen het eigen fundament ervaren en zich thuis voelen in hun eigen lichaam. Het bouwproject biedt verder ruimte aan hun natuurlijke werklust, iets wat het hele onderwijs voedt. Bouwen vormt ook de opmaat voor het vak handvaardigheid dat ze vanaf groep 6 krijgen.

Excursie
Aan het begin van het project hebben ze allerlei woningen van verschillende culturen bestudeerd, van vroeger en nu. De kinderen hebben tijdens een excursie naar een natuurgebiedje wilgentenen, riet en biezen verzameld. Hiermee konden ze zelf experimenteren met dakconstructies en muren voor kleine natuurhuisjes: net zoals de mensen vroeger bouwden met materialen uit de omgeving.

Ouder
Een vader maakte als architect een bouwtekening voor het peuterhuisje. Andere ouders werden opzichters en de kinderen waren de bouwvakkers. Werk in uitvoering betekent: alles exact meten en bevestigen, de gereedschappen op de juiste manier gebruiken. Juf Hanneke: 'Als je er handig voor gaat staan helpt je lijf mee. Ja zo! Zie je hoeveel kracht je dan hebt! Eerst rustig timmeren, want anders gaat de spijker scheef. En dan steeds een beetje harder slaan.'

Top
Het bouwproject zorgt altijd voor heel veel betrokkenheid en enthousiasme. Bij het hoogste punt is de vlag gehesen en pannenbier gedronken. Bram: 'Het spijkeren en het dak maken vonden we het leukste'. Guang vertelt: 'Deze ervaring vergeet je echt niet. Het leukste vond ik dat het niet alleen een tekening is die je maakt, maar dat je het ook werkelijk gaat uitvoeren. Je denkt soms: dat gaat niet lukken, dat kunnen we echt niet. Maar dan is het toch gelukt. De architect moest zorgen dat het helemaal veilig was, dus we zijn heel blij dat hij het ontwerp gemaakt heeft'. De peuters van Kindercentrum Weltevreden zijn nu aan het wennen aan hun nieuwe huisje. Er komt nog een officiële opening, met als dank een verrassing voor de bouwers. 'Ze hebben heel erg hun best gedaan. We zijn superblij!', aldus groepsleidster Anna.           (Hilde van Drunen)